В Чехії невідомі «змінили» пам’ятник червоноармійцю – постамент пофарбували під пральну машину (ФОТО)


09:0026.10.2022

У Литомержиці хтось пошкодив пам’ятник червоноармійцю. Невідомий змінив передню частину п’єдесталу, щоб вона виглядала як пральна машина, а на тілі статуї з’явилась червона смуга.

Місто зніме фарбу та помістить на статую знак, що вказує на історичний контекст, заявив у вівторок мер міста Радек Леві.

Про це пише Novinky.cz, передає Інше ТВ.

“Чим фарбували пам’ятник, з’ясують технічні служби міста. Буде обрано відповідний метод видалення, який також буде щадним для статуї», — сказав мер міста Радек Леві.

Міська влада планує розмістити на статуї табличку, щоб прояснити історичні зв’язки і роз’яснити, в честь кого стоїть статуя.

Статуя червоноармійки вже піддавалася вандалізму в минулому. Вона стоїть у Йірасських садах із 1975 року. 2011 року в місті обговорювалося видалення пам’ятника у зв’язку з відродженням садів. На той час місто заявило, що статуя повинна залишатися там на підставі міжнародної угоди між Чехією та росією.

Знесення пам’яток Червоної Армії обговорювалося чи досі обговорюється інших містах. У Пржибиславі в Гавличкобродську хтось написав крейдою на пам’ятці, що впала, кирилицею і намалював триколор у кольорах російського прапора. У місті вже зняли статую червоноармійця з пам’ятника на площі у березні, мотивуючи це побоюванням ушкодження пам’ятника і тим, що з людьми, що вилізли на нього, щось може статися після початку війни в Україні.

У червні в місті Яромерж у Наході також було знято статую червоноармійця з кулеметом з меморіалу жертвам війни. У травні хтось розпорошив букву Z, символ вторгнення Росії в Україну, у чотирьох місцях статуї та залишив на постаменті напис кирилицею про Івана Окупанта. У Пардубиці також обговорюють знесення пам’ятників червоноармійцям. Весною в Усті-над-Лабем знову заговорили про можливість встановити український прапор на пам’ятник червоноармійцю у Міському саду.

Як додають у чеському виданні, закінчення Другої світової війни та роль Червоної Армії у звільненні Чехословаччини не викликають сумнівів у Чехії. Також не заперечується той факт, що низка червоноармійців віддали свої життя, борючись на території Чехії. Значну частину бійців Червоної Армії складали українці.

Як повідомляло Інше ТВ, Рашисти в Херсоні вкрали пам’ятники Суворову і Ушакову, обіцяли і кістки Потьомкіна викопати (ФОТО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube