Фінляндія готова прийняти 100 дітей-сиріт з України з їх опікунами на час війни


07:3313.10.2022

До Фінляндії приїдуть діти-сироти з українських дитячих будинків, чиї батьки померли під час війни або до неї.

Про це повідомляє Служба новин Yle, передає Інше ТВ.

Директорка дитячо-юнацького відділення Міністерства здоровʼя та соціального захисту Анна Кантелл-Форсбом каже, що діти, які прибудуть до Фінляндії, наразі тимчасово розміщені на заході України, куди їх направили з дитячих будинків східної України на початку війни. Йдеться про дітей від 0 до 14 років.

Після початку російського вторгнення дітей із українських дитячих будинків почали розміщувати в країнах Європи. Зараз Україна шукає 150 місць для дітей-сиріт. Фінляндія повідомила, що може прийняти максимум 100 дітей.

Чиновники Міністерства соціальної політики України висловили бажання, щоб дітей, які прибувають до Фінляндії, розселяли в невеликі дитячі будинки, а не сім’ї.

– Діти жили в маленьких дитячих будинках в Україні, і у Фінляндії їх селитимуть у невеликі дитячі будинки, – розповідає Кантелл-Форсбом.

Разом із дітьми до Фінляндії прибудуть дорослі, які виховували сиріт в дитячих будинках. Відповідно до закону України, співробітники дитячих будинків мають статус опікунів. Україні важливо, щоб опікуни дітей прибули до Фінляндії.

– Це на користь нам усім, насамперед дітям, що знайомі та безпечні дорослі перебуватимуть тут разом із ними, – коментує Кантелл-Форсбом.

Для дітей, які прибувають до Фінляндії, в Україні оформлені рішення про опіку, які дійсні у Фінляндії. Діти повернуться до України, коли закінчиться війна.

Чиновники Фінляндії та України вели переговори про приїзд дітей до Фінляндії з весни.

– Найбільше питання для України полягало в тому, як гарантувати, що дітей не всиновлять у Фінляндії, що вони напевно повернуться в Україну, а не залишаться тут, – повідомляє Кантелл-Форсбом.

За її оцінкою, між Фінляндією та Україною було досягнуто довіри щодо питання повернення дітей.

– Фінляндія готова прийняти дітей просто зараз. У нас підготовлені місця, і співробітники найняті з вересня. Усе залежить від рішення України, – каже Кантелл-Форсбом.

Країни продовжать переговори про розміщення дітей у дитячих будинках Фінляндії цього тижня.

Як повідомляло Інше ТВ, В Україні понад 67 тисяч дітей позбавлені батьківського піклування – Мінсоцполітики



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube