В Україні понад 67 тисяч дітей позбавлені батьківського піклування – Мінсоцполітики


21:2830.09.2022

Понад 67 тисяч дітей в Україні позбавлені батьківського піклування, або залишилися дітьми-сиротами. Про це під час брифінгу повідомила міністр соціальної політики України Оксана Жолнович, передає кореспондент УНН.

“Загалом в Україні, станом на 1 липня, трохи більше ніж 67 тисяч дітей не мають батьківського піклування. Це діти, які позбавлені батьківського піклування або діти-сироти. І лише 16 тисяч можуть бути усиновлені. Тобто, вони є в реєстрі як такі, що можуть бути усиновлені”, – повідомила вона.

Деталі

За словами Жолнович, дані потребують перевірки. Зокрема, усиновлення в цей проміжок часу відбуваються дуже обережно з урахуванням тих обставин, що необхідно переконання у тому, що дитина точно не має біологічних батьків або близьких родичів.

“Ми ухвалили декілька нормативних змін, які мають на меті вирішити проблеми і виклики в межах військового часу. Зокрема, було ухвалено рішення, що дозволяє прийомним сім’ям на короткостроковий час брати дитину, яка ще не набула статусу, у свою сім’ю в межах норм. Тобто, ми не знаємо, чи є в неї батьки або родичі. Але тим не менш, ця дитина вже сама. Вона вже немає фактичного догляду. І, власне, постанова дозволяє цю дитину тимчасово передавати в прийомну сім’ю”, – пояснила міністр.

Також Мінсоцполітики вдосконалило саму процедуру усиновлення з урахуванням переміщення дітей і з урахуванням регіональних обліків.

“Ми розуміємо, що усиновлення має відбуватися у тому регіоні, до якого дитина звикла. Але переміщення дітей по країні змусило нас змінити цей підхід. Відповідно, ми дозволяємо і даємо можливість усиновлювати дитину в будь-якій точці України, без цієї географічної прив’язки, і розкриваємо дані про дітей для усиновлювачів, у тому числі у місті, де вона зараз перебуває. Також вирішені деякі бюрократичні процедури з передачею документів, щоб не затримувати процес усиновлення у тому випадку, де він є доречним”, – роз’яснила Жолнович.

Ще одна ухвалена постанова дозволяє завершити повноцінно процедуру усиновлення, коли справа доходить до суду.

“Коли вже всі були практично дії зроблені для того, щоб дитина отримала родину та батьків, але в результаті евакуації також опинилася за кордоном. Відповідно, ці процедури також врегульовані. При винесенні рішення суду на користь батьків і надання їм статусу усиновлювачів, є можливість навіть забрати цю дитину з-за кордону”, – каже міністерка.

Також було схвалено постанову, яка дозволяє цифровізувати етапи і процедуру звернення до органів для того, щоб стати усиновлювачем. Наразі уніфіковано спеціальну навчальну програму для усиновлювачів.

Жолнович також повідомила, що наразі планується процедура постійного надання супервізії сім’ям, які всиновили дитину.

“Наразі ми також реагуємо і на потреби прийомних сімей і дитячих будинків сімейного типу в тих районах, де йдуть активні бойові дії. Ми бачимо, що може відбутися в кожен конкретний момент”, – зазначила голова відомства.

Читайте: Мінсоцполітики обіцяє додаткові виплати 10 тисячам українців



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube