ЄС планує навчити 15 тисяч українських військових


19:2103.10.2022

У рамках нової місії тренувань Європейський Союз планує навчити до 15 тисяч українських військовослужбовців. Країни – члени ЄС домовилися про це на робочому рівні. Про це пише Кореспондент.

Як заявили дипломати, які беруть участь у переговорах, три тисячі українських солдатів мають пройти тактичну бойову підготовку для командирів або курси для інженерів.

Зазначається, що плани місії, які глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель запропонував наприкінці серпня, мають визначити у середині жовтня.

Раніше окремі країни ЄС навчали українців у рамках двосторонніх проектів. Бундесвер у Німеччині навчав команди для систем озброєння, що поставляються Берліном, таких як Panzerhaubitze 2000 або зенітна установка Gepard.

Якщо ЄС затвердить місію військової допомоги Європейського Союзу (EUMAM), діяльність окремих держав буде об’єднаною, це дозволить покращити координацію.

Як пише видання, у кулуарах виникли деякі розбіжності із приводу деталей планування місії. Польща запропонувала створити своєрідний центральний тренувальний табір для українців поблизу кордону з Україною. За словами військових, поляки хотіли навчати там цілісні бойові групи аж до батальйону.

У Німеччині кажуть, що створення великого тренувального табору лише у Польщі потребуватиме багато часу і що такий табір має бути ретельно захищеним від можливого шпигунства з боку російських спецслужб, а також від можливих нападів чи диверсій. Як доказ наводяться конкретні свідчення того, що за навчанням українських солдатів у Вільдфлексені спостерігала Росія за допомогою безпілотників.

Зрештою, на робочому рівні було знайдено компроміс. Передбачається, що поляки створять дещо на зразок невеликого штабу й отримають засоби ЄС. Замість центрального тренувального табору у країнах ЄС має бути організовано окремі курси.

ФРН вже планує власні навчальні курси у бундесвері. Так армія матиме змогу навчати українських командирів тактиці у центрі бойового моделювання, а сапери, медики та інші фахівці також мають пройти навчання у Німеччині.

Остаточні деталі місії EUMAM мають бути узгодженими у Брюсселі наступного тижня. Потім рішення щодо проекту має бути ухвалено на наступному офіційному засіданні Ради ЄС, яке відбудетья 17 жовтня.

Читайте: В Миколаєві волонтери передали чотири позашляховики на потреби українських військових (ФОТО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube