У Португалії відкрили ресторан, де готують на сонячних дзеркалах, але  пообідати в ньому можна буде тільки в сонячну погоду (ФОТО)


15:4928.09.2022

У португальському Лісабоні відкрили ресторан, де їжу готуватимуть з використанням сонячної енергії, на спеціальних дзеркалах. Ресторан отримав назву Solar Kitchen.

Про це пише Jornal De Humaita, передає Фокус.

Унікальний заклад відкрили каталонський дизайнер Марті Гіше та фінський кулінар Анто Мелесніємі. У 2011 році вони вже відкрили подібний заклад у Гельсінкі. Через дванадцять років ця ініціатива, яка набула нової актуальності в умовах нинішньої енергетичної кризи, повертається.

Solar Kitchen, сонячна кухня, сонячні дзеркала, готувати на сонці, Лісабон
У Solar Kitchen готують на сонячних плитахФото: Solar Kitchen

Переосмислюючи концепцію їжі та напоїв стосовно природи, ресторан Solar Kitchen ґрунтується на концепції кухні, де їжа готується з використанням альтернативної енергії: сонця.

“Приготування їжі на сонці повністю відрізняється від традиційної кухні. Це відбувається на відкритому повітрі, у сонцезахисних окулярах, залежно від погоди і потребує гнучкості не лише від шеф-кухаря, а й від відвідувачів”, — сказав Марті Гіше.

А шеф-кухар зазначає, що концентрація сонячного тепла впливає на їжу та позитивно впливає на текстуру та смак.

Solar Kitchen, сонячна кухня, сонячні дзеркала, готувати на сонці, Лісабон
У Solar Kitchen готують на сонячних плитах і в сонячних окулярахФото: Solar Kitchen

Утім, працюватиме ресторан не лише в сонячну погоду. Коли сонце буде яскравим — у меню з’явиться барбекю, якщо воно сховається за хмарами — клієнтам запропонують салати й інші страви, які можна приготувати без сонця.

Сонячний ресторан уже мандрував світом, відкриваючись після Фінляндії у Швеції, Японії, на Алясці й Ізраїлі.

Solar Kitchen, сонячна кухня, сонячні дзеркала, готувати на сонці, Лісабон
Solar Kitchen в ГельсінкіФото: Solar Kitchen

Тепер настала черга Лісабона. У ресторані зазначають, що візит до них — це пригода, адже якщо погода зміниться, зміниться і меню, то все залежатиме від мінливої погоди.

Концепція приготування їжі на спеціальних дзеркалах — не нова. Цей спосіб активно використовується у високогірному Тибеті.

сонячна плита, тибет
Сонячна плита в ТибетіФото: соцсети

Сонце там настільки агресивне, що закип’ятити чайник можна на спеціальній сонячній плиті за лічені хвилини. Так місцеві жителі економлять дрова.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube