Близько 14% ветеранів потребуватимуть психосоціальної підтримки, а 3% – професійної психологічної допомоги – заступник міністра ветеранів Драганчук


19:1927.09.2022

Заступник міністра у справах ветеранів Інна Драганчук заявляє, що близько 14% ветеранів та членів їхніх сімей потребуватимуть психосоціальної підтримки, а 3% – професійної психологічної допомоги.

“Принцип добровільності послуг у сфері психічного здоров’я є базовим. Ніхто не може бути зобов’язаний. Однак має бути забезпечена максимальна доступність психологічної реабілітації. Декларативну вимогу обов’язкової психологічної реабілітації військовослужбовців вже було прописано у попередній редакції статті 11 закону “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”. За фактом вона ніколи не виконувалась. Саме тому в березні до закону було внесено зміни, які передбачають, що держава гарантує захисникам безкоштовну психологічну допомогу”, – сказала Драганчук в ексклюзивному інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна”.

Заступник міністра зазначила, що сфера відповідальності Мінветеранів у цьому питанні – особи, які звільняються з військової служби або вже звільнені, а під час військової служби відповідальність за надання такої допомоги покладається на психологічні та медичні служби сектору безпеки та оборони.

Драганчук також розповіла, що за оцінками Мінветеранів після завершення російсько-української війни в країні може налічуватися понад 4 млн ветеранів і членів сімей, 70-80% з яких пережили кризові ситуації.

“Однак, як кажуть експерти, близько 80% зможуть їх подолати самостійно за умови соціальної підтримки, 14% потребуватимуть психосоціальної підтримки (підтримка оточення та фахівців-психологів), а 3% – професійної психологічної допомоги. Відповідно, більшість потребуватимуть психосоціальної підтримки на рівні громад і вчетверо менше – психологічної та комплексної реабілітації”, – заявила чиновниця.

Також критично важливим заступник міністра назвала вирішення питання нестачі професійних кадрів у сфері психологічної реабілітації ветеранів.

“Якщо говорити про сферу охорони здоров’я, там працює система безперервного професійного розвитку медичного персоналу. Якщо говорити про приватні заклади, центри або сервіси, створені громадськими організаціями, тут все складніше. На сьогодні діяльність фахівців у цій сфері фактично жодним чином не регламентована. Давно у порядку денному стоїть питання необхідності закону “Про охорону психічного здоров’я”, який би визначив, зокрема, питання прав та обов’язків і отримувачів, і надавачів відповідних послуг”, – зазначила Драганчук.

Водночас, за її словами, в Україні значна кількість потужних професійних асоціацій, які можуть узяти на себе питання професійного розвитку та етики у роботі психологів та психотерапевтів.

“Одним із найважливіших моментів комфортної реінтеграції ветеранів є охорона психічного здоров’я. Саме психічне здоров’я відповідає за стійкість і міцність ветеранів, якими б сильними вони не були за своїм духом”, – додала вона.

Як повідомлялося, у Мінветеранів запрацював реєстр постачальників послуг із психологічної реабілітації для ветеранів та членів їхніх сімей, який є складовою системи інформаційних сервісів “е-ветеран”. У відомстві заявляли, що він стане одним із інструментів вирішення глобального питання – створення дієвої системи психологічної реабілітації захисників та захисниць і членів їхніх сімей.

Читайте: Добробат ветеранів морської піхоти «Штурм» подарує Олександру Усику унікальний годинник (ВІДЕО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube