Місія “Перезимувати”: яким буде опалювальний сезон на думку експертів та пересічних українців


17:4520.09.2022

Холода вже близько і українці все частіше задаються питанням: «Як будемо зимувати?». УНН поспілкувався з експертами та пересічними українцями, аби отримати відповідь.

Синоптики зазначають, що зима 2022\2023 суттєво від минулої відрізнятись не буде – сильних опадів не передбачають, а середня температура буде десь такою ж як і попередньої зими.
Найтеплішим зимовим місяцем буде грудень – максимальна температура становитиме 8 градусів тепла. У січні середня температура становитиме -2°C. Середня температура лютого складе близько 0°C, що нижче лютого зими минулого року на 2°C. – прогнозує погодний сайт Wisemeteo.

Чи зможе наша інфраструктура пережити цю зиму, та як її переживемо ми, УНН запитав у екс-міністра з питань ЖКГ, нардепа Олексія Кучеренка. Він запевняє: незважаючи на усі фактори ризику, зиму ми пройдемо успішно, питання тільки з яким рівнем комфорту?

«Звичайного комфорту, на жаль, не буде. Ми мусимо не просто молитися на ЗСУ та на ППО, ми мусимо максимально забезпечувати всі їхні фінансові потреби, бо саме надійне ППО може унеможливити, або мінімізувати ризики можливих російських ударів. Катастрофічної небезпеки я не бачу, але перебої можуть бути: або планові, або навіть непланові», – відповів Кучеренко.

Нардеп також зазначає: «На жаль, констатую, що 31 рік нашої незалежності бачення того, як модернізувати житловий фонд і комунальну інфраструктуру, досі немає. Ми всі вийдемо однозначно переможцями в цій ситуації з війною, а також у війні з зимовою «зброєю» росії, але ми мусимо вийти з неї значно розумнішими, прагматичними людьми».

Деталі

Можлива відсутність світла та опалення в мегаполісах спричинить зимову міграцію українців до села, а наявність грубки на дровах в хаті українця стане справжньою розкішшю. Хітом цього року стали «буржуйки» – їх можна придбати від 3х до 20 тисяч гривень і ціни під тиском ажіотажу невпинно продовжують зростати. Є також електрообігрівачі: калорифери, конвектори та масляні радіатори, але яка від них користь, якщо раптом не буде електроенергії? Якою буде ця зима УНН запитав у експерта енергетичних програм Максима Білявського.

Цитата

«Опалювальний сезон буде безпрецендентний, у порівнянні з минулими періодами, не лише в Україні. Проте, виходячи з мого особистого спілкування тепловиробниками з усієї України, я можу сказати, що проблем особливих немає, якщо не брати воєнний фактор. За моїми відчуттями всі справляться. На скільки я розумію, опалювальний сезон розпочнеться не 15го жовтня, а 1 листопада», – розповів Білявський.

Як підготуватись до цієї зими експерт також пояснив: «Потрібно розпочати з перевірки герметичності квартири – тепло має втримуватись. Варто запастись теплими речами, за можливості встановити запобіжники. Що ж стосується закупівлі дизельних генераторів, якихось інших теплових насосів і т.п. – це стосується домогосподарств, які мають як технічні, так і фінансові можливості. Хотів би порекомендувати нашим співгромадянам не купувати в таких обсягах так звані «буржуйки». Не кожен має досвід правильного встановлення такого обладнання, можливо не має навіть відповідної локації для цього обладнання – це може призвести до пожежі».

Насамкінець УНН поцікавився чого від цієї зими очікують звичайні українці, а також як до неї готуються. Виявилось, що майже всі налаштовані оптимістично: ніякої паніки у суспільстві немає, але дехто, про всяк випадок, вже починає запасатись електроковдрами, а також заготовляє дрова десь на дачі. «Переживем, буде тепло, не переживайте, аби вистояли!» – відповів один з опитаних.

Читайте: В очікуванні “важкої і холодної зими”. Як українці готуються до опалювального сезону



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube