Країни ЄС мають намір виявити порушення прав людини у Росії


11:2416.09.2022

Усі держави – члени Євросоюзу, крім Угорщини, попросять Раду з прав людини ООН призначити експерта для моніторингу ситуації із правами людини в РФ.

Група країн Європейського Союзу домовилася звернутися до Ради ООН з прав людини із проханням призначити незалежного експерта для спостереження за ситуацією із правами людини у Росії. Про це повідомляють інформаційні агенції AFP, Reuters та AP, пише Кореспондент.

За їхніми даними, після кількох тижнів напружених дискусій 26 держав – членів ЄС, за винятком Угорщини, на закритому засіданні у четвер ухвалили рішення скласти проект резолюції, яка визначає, що Рада має затвердити нового спеціального доповідача з питань Росії. Люксембург погодився взяти на себе ініціативу на просування документа.

Раніше на цьому тижні виконувач обов’язків верховного комісара ООН з прав людини Нада ан-Нашиф заявила, що російська влада переслідує та залякує противників війни Росії проти України і не припиняє вживати заходів задля обмеження свободи слова і зборів.

Росію було виключено з Ради ООН з прав людини після початку збройного вторгнення в Україну 24 лютого. Низка правозахисних організацій закликала Раду ухвалити резолюцію з вимогою створити незалежний орган для розслідування здогадуваних порушень прав людини в РФ.

Після вторгнення в Україну у Росії на цей час затримали більш як 16 тисяч учасників антивоєнних протестів, складено понад три тисячі протоколів за адміністративною статтею про дискредитацію армії, порушено більш як сто кримінальних справ за статтею про “фейки” проти російської армії.

Під арештом опинилися десятки людей, зокрема такі відомі політики, як Володимир Кара-Мурза й Ілля Яшин. Заблоковано тисячі сайтів.

Читайте: З 16 вересня росіяни більше не будуть захищені Європейською конвенцією з прав людини



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube