З 16 вересня росіяни більше не будуть захищені Європейською конвенцією з прав людини


10:3513.09.2022

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) не зможе виносити щодо РФ рішення про порушення Європейської конвенції про права людини, якщо це порушення відбулося пізніше 16 вересня 2022 року, оскільки з цього дня Росія перестане бути учасницею конвенції.

Про це йдеться у поширеній Радою Європи заяві Генерального секретаря Марії Пейчинович-Буріч, пише «Нова газета. Європа».

“Справді прикро, що з виходом з Європейської конвенції про права людини Росія ще більше ізолює себе від демократичного світу і позбавить понад 140 мільйонів російських громадян захисту, яку пропонує Конвенція”, – повідомила вона.

Пейчинович-Буріч уточнила, що Рада Європи продовжить надавати підтримку російським правозахисникам, демократичним силам, вільним ЗМІ та незалежному громадянському суспільству. “Ми сподіваємося, що одного разу російські громадяни знову зможуть користуватися захистом Європейської конвенції про права людини”, – заявила генсек.

Вона також нагадала, що Росія зобов’язана виконати всі постанови ЄСПЛ щодо її дій або бездіяльності, які мали місце до 16 вересня 2022 року.

У червні президент рф володимир путін підписав закон про невиконання ухвал ЄСПЛ, винесених після 15 березня. Після цього в Раді Європи повідомили, що Росія заборгувала близько 74 млн. євро справедливої ​​компенсації за рішеннями ЄСПЛ.

Комітет міністрів Ради Європи 16 березня виключив Росію із Ради Європи. Це сталося після того, як ПАРЄ одноголосно проголосувала за “негайний” вихід Росії із Ради. У тексті заяви Асамблеї наголошується, що Російська Федерація “вчинила грубі порушення Статуту Ради Європи, несумісні зі статусом держави-члена, і не виконує своїх зобов’язань перед Радою Європи”. ЄСПЛ уточнював, що Росія втратить статус учасниці Європейської конвенції з прав людини з 16 вересня.

Як повідомляло Інше ТВ, Україна висунула нові вимоги проти росії у Європейському суді з прав людини



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube