Близько 30 стрічок або завершені, або на фінальній стадії виробництва – експерт розповів, у якому стані наразі українська кіноіндустрія


16:3209.09.2022

Під час війни кіноіндустрія переживає складні часи. Наразі не знімається жодна стрічка, а працівники залишилися без доходу. Проте віднедавна держава відновила фінансову підтримку української індустрії кіно. Про це в коментарі УНН розповів голова Національної спілки кінематографістів України Сергій Тримбач.

«На наше велике здивування, кінематографу під час війни відновили державну підтримку. Звісно, не йдеться про якісь колосальні суми, але цього достатньо, щоб виробити певну кількість фільмів. Під час війни кінематограф здатен виконувати чимало функцій, у тому числі і терапевтичну. Добре відомий випадок, що під час фінансової кризи на початку 30-х років у США саме кінематограф значною мірою і врятував багатьох людей в психологічному плані. Але мова йде не лише про державну підтримку. Зараз багато міжнародних фондів готові фінансово підтримувати українські кіностудії, тому важливо налагоджувати з ними контакти», – розповів Тримбач.

Деталі

Він додав, що зараз в Україні не знімається жодна стрічка. Але близько 30 повнометражних ігрових фільмів вже відзняті і перебувають у стані або повної готовності, або на завершальній стадії виробництва і потребують ще невеликого фінансування.

«Я сподіваюся, що Держкіно зробить усе, щоб ці фільми були таки завершені. Зараз я спостерігаю, що попит на українське кіно великий, як ніколи. Адже раніше публіка була байдужа до українського кіно, популярністю користувалися американське і російське кіно. Зараз ситуація змінилася», – зазначив співрозмовник.

Щодо працівників кіноіндустрії, то у зв’язку з припиненням діяльності галузі під час війни всі кіноматографісти залишилися без доходу. Дехто почав шукати іншу роботу. Також, за словами експерта, допомагають зарубіжні фонди та організації.

Існує й проблема реорганізації “Довженко-Центру”. Як зазначив Тримбач, Спілка кінематографістів разом з іншими громадськими та державними організаціями борються за його збереження.

«Чому так багато інституцій і громада постали за цей заклад? Тому що не так багато настільки ефективних інституцій. Він виконує і функції архіву, і ефективно працював у напрямку поширення і популяризації української екранної культури. Тут важливо вирішити проблему правового характеру і закріпити за Центром статус кіноархіву, а не видавати сумнівний наказ, який дерибанить майно на три частини. Ми, як громада, зробимо все, щоб цього не відбулося. Бо якщо громадськість не може захищатися, держава перетворюється на тоталітарну потвору, якою стала росія. Якщо ми здаємо якусь висоту, об’єкт, то це означає ще один крок до узурпації влади», – розповів Тримбач.

Читайте: В кинотеатрах РФ начали проводить пиратские показы иностранных фильмов



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube