Ліквідувати наслідки ядерної катастрофи на ЗАЕС для світу буде набагато дорожче, ніж її попередити – експерт


07:1209.09.2022

Генеральний директор Міжнародного агентства з ядерної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Маріано Гроссі на засіданні Ради Безпеки ООН застеріг, що на Запорізькій атомній електростанції через бойові дії може статися “щось дуже, дуже катастрофічне”. Ексочільник Державної інспекції ядерного регулювання Григорій Плачков у коментарі УНН пояснив, що якщо російська федерація не припинить обстріли території ЗАЕС, а також її прилеглі території – ліквідувати наслідки ядерної катастрофи для світу буде дорожче, ніж її попередити.

“Аварія може статися на одному, двох і більше блоках. Окрім того, це може торкнутися всесвітньої економіки, що призведе до масштабної кризи. Тому що ліквідовувати ядерну катастрофу для світу буде набагато дорожче, ніж її попередити”, – пояснив Плачков.

Він додав, що можливість ядерної катастрофи з кожним спрацюванням блочного аварійного захисту “все ближче, і ближче”.

“Це все супроводжуватиметься посадками на “нуль” всієї станції, а також кожною перебитою високовольтною лінією. Це буде схоже на сценарій Фукусіми, але фактори інші”, – додав експерт.

Плачков пояснив, що різниця між аварією на японській АЕС та ситуацією на Запорізькій атомній електростанції полягає в тому, що на останній присутня ворожа військова техніка, у тому числі, у першій та другій турбінних залах. Про це йдеться у звіті МАГАТЕ, оприлюдненому за підсумками візиту експертів агентства.

Ще одним фактором, який має не менш важливе значення, експерт називає те, що персонал ЗАЕС працює у стресових умовах під російською військовою окупацією.

“Не розумію лише унікальність співпраці під дулом автомату. Не менш важливим є присутність “росатома”, що також може мати вплив на ухвалення управлінських рішень. У звіті наголошується, що “росатом” вимагав від українського персоналу передачі конфіденційних даних по управлінню ЗАЕС”, – пояснив він.

Читайте: МАГАТЕ підтвердило, що Росія розмістила на ЗАЕС техніку та військових



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube