У разі необхідності Запорізьку АЕС зупинять, але ризик аварії зберігається – Держатомрегулювання


19:3907.09.2022

У разі необхідності Державна інспекція ядерного регулювання може ухвалити рішення про відключення шостого енергоблока Запорізької атомної електростанції.

Про це 7 вересня під час брифінгу повідомив виконувач обов’язків голови Держатомрегулювання Олег Коріков, передає «Суспільне».

“Дійсно, розглядається варіант зупинки станції. Якщо виникнуть відповідні умови, які потребуватимуть зупинки станції, то енергоблок №6 буде зупинено”, — зазначив посадовець.

За його словами, станція втратила сполучення із зовнішньою електричною мережею України.

“Запорізька атомна електростанція виробляє електрику для власних потреб самостійно, щоб забезпечити живлення всіх необхідних технологічних систем, систем безпеки, для того, щоб забезпечити життєдіяльність обладнання атомної електростанції. Це є проєктний режим, але подальше погіршення ситуації призведе до того, що ми будемо вимушені експлуатувати резервні дизельні електростанції для того, щоб забезпечити електричним струмом наші системи безпеки”, — пояснив Коріков.

Він підкреслив, що резерви дизельного палива в умовах війни дуже складно поповнювати.

“Фактично це є чотири цистерни дизельного пального на добу. Такий обсяг дуже проблематично завозити зараз через лінію зіткнення на Запорізьку АЕС. Ми можемо потенційно опинитися у ситуації, коли закінчиться дизель, і це може призвести до аварії з пошкодженням активної зони реакторів та, відповідно, викидом радіоактивних продуктів у навколишнє середовище”, — додав посадовець.

Олег Коріков наголосив, що аварія на ЗАЕС матиме транскордонні наслідки.

Як повідомляло Інше ТВ, “Може статися щось дуже, дуже катастрофічне”, – гендиректор МАГАТЕ на Радбезі ООН



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube