Червоний Хрест вже місяць не може потрапити на місце теракту в Оленівці


16:3901.09.2022

Міжнародний комітет Червоного Хреста вже місяць не може отримати доступ до місця загибелі українських захисників у слідчому ізоляторі в окупованій Оленівці, проте намагається туди потрапити. Про це заявив генеральний директор МКЧХ Роберт Мардіні на пресконференції у Києві, передає кореспондент УНН.

“Уже минув місяць з моменту нападу на Оленівський ізолятор. Всупереч активним конфіденційним перемовинам, нам не було надано доступу до військовополонених, які постраждали від нападу. Ми також не маємо гарантій безпеки, необхідних для здійснення цього відвідування. Ми докладаємо великих зусиль, щоб це змінити”, – заявив Мардіні.

Деталі

Він додав, що розуміє, що в суспільства виникає питання щодо ролі МКЧХ в Україні, і вважає за потрібне пояснити, що відомство “може та чого не може як організація”. Зокрема, гендиректор МКЧХ зауважив, що організація не може нікого примусити до виконання норм Третьої Женевської конвенції про поводження з військовополоненими у цьому чи будь-якому іншому збройному конфлікті.

“За це відповідають сторони, особливо в умовах міжнародного збройного конфлікту. Подобається їм це чи ні, на воюючі сторони покладено обов’язок виконувати норми, з якими вони погодилися. МКЧХ, як гуманітарна організація, не в змозі примусити до дії уряди чи збройні сили. Ми не маємо зброї. Ми не політики”, – зазначив генеральний директор МКЧХ.

Читайте: В Генпрокуратурі пояснили, як і чим могли вбити полонених “азовців” в Оленівці



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube