Інженерна і тактична винахідливість українців у війні з рф вражає партнерів – ЗМІ


12:0229.08.2022

Експерти та офіційні особи кажуть, що українські військові билися з Росією за допомогою модернізованого обладнання, включаючи ракети та ракетні системи, встановлені на вантажівках і катерах, – The New York Times

Мільярди доларів військової допомоги, які США направили Україні, включають деякі з найсучасніших та летальних систем озброєння у світі. Але Україна також досягла великих успіхів у війні, використовуючи зброю та обладнання несподівано, а деякі з них, за словами військових експертів, сконструювала на ходу.

За словами експертів та чиновників Міністерства оборони, українські війська використовували американську та іншу зброю так, як мало хто очікував, починаючи з потоплення корабля “Москва” та закінчуючи атакою на російську авіабазу в Криму.

Наприклад, встановлюючи ракети на вантажівки, українські війська швидше переміщують їх на відстань пострілу. Встановивши ракетні системи на швидкісні катери, вони збільшили можливості ведення морської війни. І на подив експертів із озброєнь Україна продовжує знищувати російські цілі за допомогою тихохідних ударних безпілотників Bayraktar турецького виробництва та недорогих пластикових літаків, модифікованих для скидання гранат та інших боєприпасів.

“Люди використовують метафору МакГайвера”, – сказав Фредерік Б. Ходжес, колишній командувач сухопутних військ США в Європі, посилаючись на телешоу 1980-х років, в якому головний герой використовує прості саморобні пристрої для виходу зі складних ситуацій.

Після шести місяців війни кількість загиблих з обох сторін велика. У той час як американські офіційні особи вважають, що до 80 000 російських військовослужбовців було вбито або поранено, збройні сили України заявляють, що вони втрачають від 100 до 200 військовослужбовців на день (мова йде про найбільш важкий період війни у квітні-травні місяцях).

Попри це інженерна винахідливість українців різко контрастує з повільним, доктринальним характером російського наступу.

Наприклад, при атаці на “Москву” українці використали власну протикорабельну ракету під назвою “Нептун”, засновану на конструкції старої радянської протикорабельної ракети, але із значно покращеною дальністю дії та електронікою. За словами одного високопоставленого американського чиновника, вони встановили ракети “Нептун” на одну або кілька вантажівок і перемістили їх у радіус дії корабля, що знаходився приблизно за 75 миль від Одеси.

Удар по “Москві” був по суті доказом ефективності “Нептуна”; це був перший випадок використання нової української зброї у реальній війні, і вона збила флагманський корабель Росії у Чорному морі.

У випадку “Москвою” вони створили дуже ефективну протикорабельну систему, яку встановили на кузов вантажівки, щоб зробити її мобільною та переміщати”, – сказав в інтерв’ю генерал Ходжес, який зараз є старшим радником Human Rights First.

Українські війська настільки добре справляються з безпілотниками Bayraktar, що головний виконавчий директор компанії Халук Байрактар ​​у недавньому інтерв’ю українській новинній програмі похвалив їхню здатність “вичавлювати максимум із цих систем”.

Американські військові чиновники, як і раніше, дивуються, чому багатошарові системи ППО Росії не виявилися більш ефективними для зупинки безпілотників, які не мають систем самооборони, легко виявляються радарами і летять зі швидкістю лише близько 80 миль на годину.

Високопосадовець Пентагону заявив, що українські війська встановили американські протирадіолокаційні ракети HARM на радянські винищувачі МіГ-29, чого ніколи не робили жодні військово-повітряні сили.

Американська ракета HARM, призначена для пошуку та знищення російських радарів ППО, зазвичай не сумісна з МіГ-29 або іншими винищувачами, які стоять на озброєнні України.Україні вдалося переналаштувати датчики наведення на мету, щоб пілоти могли запускати американську ракету зі своїх радянських літаків.

“Вони справді успішно інтегрували її”, – сказав високопосадовець журналістам під час брифінгу в Пентагоні.

За словами чиновників, ракети можуть вражати російські системи ППО на відстані до 93 миль.Хитрість зараз демонструється у Криму.

В останні тижні Україна завдала серії ударів по чорноморському півострову, який Росія незаконно анексувала у 2014 році.Внаслідок удару по російській авіабазі українські сили знищили вісім винищувачів. Через кілька днів підпільні українські сили, що діють у тилу ворога, завдали ударів по кількох об’єктах на окупованій території, які Росія вважала безпечними, включаючи склади боєприпасів та лінії постачання.

Потім вибухи пролунали на військовому аеродромі за межами Севастополя, найбільшого міста у Криму, де базується Чорноморський флот Росії. Росія заявила, що звуки від ударів були звуками успішної роботи ППО.

“Українці можуть використовувати свої знання у цьому районі”, – сказала Дара Массікот, старший науковий співробітник з питань політики корпорації RAND.

Ця експлуатація корениться в історії України як серця оборонної промисловості колишнього Радянського Союзу. Упродовж десятиліть Україна була місцем, де Радянський Союз – а потім Росія – розробляв турбіни для військових кораблів, танків і навіть літаків, таких як Ан-124, який є одним із найбільших вантажних літаків у світі та використовується Росією для транспортування зброї в Україну.

Американські воєначальники, які працювали з українськими військами, кажуть, що українці завжди готові до імпровізації.

Генерал Ходжес сказав, що він помітив “на тактичному рівні, наскільки розумні українці”, коли працював із ними у 2013 та 2014 роках. З його слів, адаптація поставлених американцями ракет HARM для роботи на МіГах продемонструвала глибину технологічного ноу-хау українських військових.

“Ви не можете просто підвісити будь-яку ракету до будь-якого літака – тут задіяна ціла купа авіоніки та інших аспектів польоту та експлуатації літаків”, – сказав він. “І вони зробили це”.

Атаки в Криму наголошують на все більш агресивній військовій тактиці України, оскільки уряд у Києві покладається на сили спеціального призначення та місцевих партизанських загонів, щоб завдавати ударів глибоко за фронтом, порушувати російські лінії постачання та протистояти перевагам Росії у озброєнні та обладнанні.

Американські офіційні особи кажуть, що США надавали детальну розвідувальну інформацію, щоб допомогти українським військам атакувати російські цілі протягом усієї війни. Але Україна завдала першого з останніх ударів у Криму – серія вибухів на військовому аеродромі в Саках 9 серпня – без попереднього повідомлення американських та інших західних союзників, кажуть офіційні особи.

Більше того, один з американських чиновників, пізніше поінформований про ці удари, сказав, що українські командос та партизанські загони використовували імпровізований набір зброї, вибухових речовин та тактики під час ударів.

Це все “домашні заготівлі”, – сказав чиновник, виступаючи на умовах анонімності, щоб не обговорювати деталі операції. “Ми не отримали жодного попереднього повідомлення”.

Перший удар по аеродрому знищив більшу частину авіації та боєприпасів 43-го полку морської авіації Чорноморського флоту. За словами американського чиновника, він також мав чинити психологічний вплив на російські війська в Криму, назвавши це “ефектом Дуліттла”, що є відсиланням до американської атаки на Японію під час Другої світової війни.

Наліт бомбардувальників під командуванням підполковника Джеймса Х. Дуліттла був низькорівневою денною атакою у квітні 1942 року, що призвела лише до незначної шкоди для військових та промислових об’єктів. Але він підтримав американський тил, який переживав низку невдач на Тихому океані, починаючи з нападу на Перл-Харбор 7 грудня 1941 року. Він також зруйнував уявлення про те, що Японія є невразливою для американських повітряних атак, як стверджував її уряд.

У повідомленні в Telegram після удару по Саках український військовий журналіст Андрій Цаплієнко сказав, що пошкодження дозволяють припустити, що в атаці використовувалася важка ракетна установка на базі вантажівки під назвою “Грім” або “Сапсан”. Ця система була розроблена Південмашом, державним українським виробником аерокосмічної техніки. Проте Кремль відкинув можливість того, що до цього причетний балістичний ракетний комплекс українського виробництва.

“Дії на Кримському півострові, ймовірно, означають нову фазу війни, коли українці переходять у наступ за допомогою нерегулярної військової кампанії, покликаної витіснити Росію з території, яку вони вважали за безпечну”, – сказав Мік Малрой, колишній співробітник Пентагону та офіцер ЦРУ.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube