Військовополонених українських морпіхів просять госпіталізувати до Туреччини або іншої нейтральної країни


22:3905.08.2022

Госпіталізувати військовополонених українських морських піхотинців до Туреччини або іншої нейтральної країни просять їхні родичі. Вони створили відповідну петицію та звернення до президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана, розповіла в ексклюзивному коментарі Радіо Свобода голова громадської організації «Штаб підтримки Морської піхоти України» Яна Скруцька.

«Створила петицію, відповідно до статті 109 Женевської конвенції, яка передбачає, що військовополонені, які перебувають певний час в полоні, можуть бути інтегровані, або госпіталізовані до третьої нейтральної країни світу – для того, щоб в подальшому вони могли там знаходитися. Для чого ця була петиція створена – ситуація в Оленівці, вона нас вибила з колії. Ми не впевнені, що не повториться ця ситуація. В нас немає ніяких гарантій безпеки їхніх життів (військовополонених українців – ред.)», – заявила наречена полоненого українського військовослужбовця.

Відправною точкою для петиції та звернення, за її словами, став не лише вибух в колонії окупованої Оленівки, який в українській розвідці назвали «актом тероризму з боку збройних сил окупанта», а й заява Міжнародного комітету Червоного Хреста про те, що організація не гарантувала безпеку українським військовим, які залишили сховища заводу «Азовсталь» у Маріуполі.
«Міжнародним організаціям перше, що хочеться сказати – прокиньтеся! Досить! Зараз, коли я чую, що вони починають в публічному просторі розповідати, що не брали на себе ніяких зобов’язань – тобто? Є Женевська конвенція щодо військовополонених, там чітко прописано, що Міжнародний комітет Червоного Хреста робить. І ці пункти не виконуються. Перше – зв’язок з рідними. Цього зв’язку немає. В ООН я також не можу додзвонитися. Вчора всі телефони, всіх управлінь, які тільки є, я вже всі обривала телефони – ніхто не відповідає. В половини автовідповідач – виклик іде, і все», – твердить Яна Скруцька.

Вона каже, що звісток від нареченого не отримувала після його виходу із «Азовсталі».

Загалом ГО «Штаб підтримки Морської піхоти України» налічує пів тисячі родин. І їхня кількість, за словами голови, зростає, адже досі є проблема із встановленням місця перебування і долі українських військових із Маріуполя.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube