За десять днів українці подали 500 скарг на порушення мовного закону в Інтернеті – Кремінь


18:4626.07.2022

За перші 10 днів дії нових вимог закону про функціонування української мови в інтернеті мовний омбудсмен Тарас Кремінь отримав рекордну кількість повідомлень про порушення. Він ввважає, що це свідчить: закон працює, більшість суспільства про нього обізнана.

Про це Кремінь повідомив на своїй сторінці у Facebook сьогодні, 26 липня.

З 16 по 25 липня мовний омбудсмен отримав 502 скарги щодо порушення вимог закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

Зокрема, скарги громадян стосуються:

  • 59% – сфери обслуговування в Інтернеті;
  • 20% – інформаційних інтернет-ресурсів,
  • 9% – безпосереднього обслуговування споживачів;
  • 7% – діяльності посадових осіб в органах державної влади та місцевого самоврядування;
  • 5% – інше.

За словами Тараса Креміня, кожне друге звернення – вимога щодо завантаження україномовної версії сайтів за замовчуванням.  Також аналіз показав, що значна частина інтернет-ресурсів, на які скаржаться українці, у перші дні дії нових норм привели свою діяльність у відповідність до закону.

Як відомо, з 16 липня всі українські інтернет-ресурси, сторінки в сорцмережах та мобільні застосунки  повинні мати стартову сторінку (версію за замовченням) українською мовою. 

Тарас Кремінь зазанчив, що українці ще не повністю засвоїли правила надання скарг: багато анонімок або з відсутніми даними про особу порушника.

– На жаль, значна частина звернень, що надходять електронною поштою, не містить достатньої і необхідної для належного реагування інформації. Відсутність у зверненні даних про особу заявника (ім’я, прізвище заявника, місце його проживання), як того вимагає закон, унеможливлює розгляд такого звернення власне як звернення чи скарги. А відсутність інформації про особу порушника (найменування юридичної особи або фізичної особи-підприємця тощо) часто унеможливлюють комунікацію з порушником для усунення порушення та застосування передбачених Законом санкцій, – вказує мовний омбудсмен.

Крім того, важливо зауважити, що мова версії вебсайту, яку користувач завантажував востаннє, може вважатися пріоритетною для цього користувача. Тому наступне завантаження не буде вважатися за замовчуванням.

Нагалаємо, днями Тарас Кремінь заявив, що Зеленський, Арестович, Кім порушують закон про державну мову



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube