Зеленський, Арестович, Кім порушують закон про державну мову – мовний омбудсмен


19:0814.07.2022

В умовах воєнного стану окремі посадовці продовжують порушувати закон про державну мову.

Такі результати огляду ( .pdf , 439.55 Кб ) щодо застосування державної мови посадовими особами органів державної влади та місцевого самоврядування, іншими посадовими особами, які здійснюють інформування громадян в умовах дії в Україні правового режиму воєнного стану. 

Про це повідомляється на сайті мовного омбудсмена, передає Інше ТВ.

Огляд засвідчив, що здебільшого робочою мовою діяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій державної і комунальної форм власності є державна мова.  Водночас послуговування недержавною мовою зафіксовано в діяльності деяких начальників військових адміністрацій, посадових осіб місцевих рад,  керівників комунальних підприємств. Випадки використання недержавної мови траплялися як у телевізійних ефірах, так і в соціальних мережах і Telegram-каналах.

Послуговування недержавною мовою зафіксовано:

8-ма начальниками військових адміністрацій;

15-ма посадовими особами органів місцевого самоврядування; 

2-ма керівниками установ комунальної форми власності. 

Зокрема, серед начальників ОВА порушником є начальник Миколаївської ОВА Віталій Кім. «Наприклад, в ефірі загальнонаціонального інформаційного марафону голова Миколаївської облдержадміністраціїначальник обласної військової адміністрації Віталій Кім спілкується переважно українською мовою, а звернення та повідомлення до мешканців 9 громади, які поширюються через Telegram-канал Миколаївської військової адміністрації, виконуються російською мовою. Зауважимо, що ця сторінка є головним джерелом оперативного сповіщення про стан справ у регіоні та повідомлень про повітряні тривоги. Проте, канал ведеться виключно недержавною мовою. Лише репости з офіційних сторінок органів влади (звернення Президента України тощо) виконані українською мовою», – йдеться у звіті мовного омбудсмена.

Також серед порушниць – ще одна з миколаївських чиновниць: начальник управління з питань фізичної культури та спорту Миколаївської міської ради Ірина Бондаренко.

Зафіксовані випадки застосування недержавної мови у виступах Президента України, радників керівників державних органів, низки представників військових адміністрацій та органів місцевого самоврядування, під час спілкування з представниками закордонних засобів масової інформації та організацій.  

“Питання використання державної мови в інформаційному просторі постійно перебуває на моєму контролі. Зокрема, у травні 2022 року ми оприлюднили результати Огляду щодо діяльності 30 загальнонаціональних телерадіоорганізацій,  де було зафіксовано використання російської мови з боку чиновників, що порушує законне право громадян України на отримання інформації державною мовою.

І хоча зараз наразі нами фіксується значно менше випадків  використання недержавної мови в ефірах телевізійних каналів, ніж, скажімо, в березні та квітні цього року, окремі посадовці продовжують порушувати мовний закон. Вже з 16 липня такі дії можуть мати наслідки у вигляді адміністративних стягнень – попередження і штрафів”, – підкреслив Тарас Кремінь.

Нагадаємо, що 16 липня набуває чинності підпункт 1 пункту 7 розділу “Прикінцеві та перехідні положення” Закону, яким вносяться зміни до  Кодексу України про адміністративні правопорушення. Відтоді Уповноважений зможе штрафувати посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування, керівників та працівників підприємств, установ та організацій усіх форм власності, інших фізичних осіб, які порушуватимуть Закон. 

За результатами складеного протоколу про адміністративне правопорушення можливе рішення про стягнення у вигляді попередження або штрафу від 3400 до 8500 грн., якщо порушення вчинено вперше. Штраф за повторне протягом року порушення від 8500 до 11900 грн.

Як повідомляло Інше ТВ,  з 1 вересня у Миколаєві заборонено використання російської мови в закладах загальної середньої освіти, що належать до комунальної власності.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube