Китай не братиме участь у швейцарській мирній конференції щодо України, – Reuters


12:2031.05.2024

Китай підтвердив, що не братиме участі у мирній конференції щодо України, яка відбудеться у Швейцарії наступного місяця, повідомили чотири джерела, які безпосередньо обізнані з цим питанням.

Про це пише агентство Reuters.

За словами трьох джерел, Пекін відхилив запрошення, оскільки не були виконані умови для участі в конференції, включаючи участь як Росії, так і України.
Нейтральний уряд Швейцарії прагне, щоб на саміт 15-16 червня з’їхалися представники з різних куточків світу, які, як сподіваються в Берні, прокладуть шлях до мирного процесу в Україні. Москва не була запрошена.

Цього тижня Китай поінформував дипломатів, що умови, які не були виконані, включали в себе те, що конференція повинна бути визнана як Росією, так і Україною, в ній повинні брати рівну участь всі сторони, а також має відбутися чесне обговорення всіх пропозицій, повідомило одне з джерел.

Пекін підтримує скликання мирної конференції, визнаної обома сторонами, з рівною участю всіх сторін, заявив у понеділок представник МЗС.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров у четвер припустив, що Китай міг би організувати мирну конференцію, в якій могли б взяти участь Росія і Україна.

У січні Україна запросила президента Китаю Сі Цзіньпіна взяти участь у запланованому саміті світових лідерів у Швейцарії. Цього тижня президент України Володимир Зеленський закликав президента США Джо Байдена взяти участь у саміті, але Вашингтон не підтвердив, кого саме він надішле.

Нагадаємо: США візьмуть участь у мирному саміті в Швейцарії, але інтрига зберігається (ВІДЕО)



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube