Трамп вже не просить, а вимагає гроші в бізнесу на свої вибори і погоджується “пообідати” за $25 млн., не менше


16:0829.05.2024

Коли Дональд Трамп зустрівся з деякими з найбільших донорів країни в розкішному нью-йоркському готелі на початку цього місяця, він повідомив групі, що один бізнесмен нещодавно запропонував 1 мільйон доларів на його президентську кампанію і хотів би пообідати з ним.

Про це пише The Washington Post.

«Я не буду обідати», – відповів Трамп, за словами донорів, які були присутні на зустрічі. «Ви повинні внести 25 мільйонів доларів».

Інший бізнесмен, за його словами, традиційно давав 2-3 мільйони доларів республіканцям. Натомість, за його словами, він сказав донору, що хоче внесок у розмірі 25 або 50 мільйонів доларів, інакше він не буде «дуже щасливий».

Завершуючи свою промову в готелі «П’єр», Трамп пояснив групі, чому в їхніх інтересах такі великі чеки. Якщо його не повернуть на посаду, податки для них зростуть за президента Байдена, який обіцяє скасувати скорочення податків для багатих і корпорацій епохи Трампа наприкінці 2025 року.

«Термін дії податкових пільг закінчується для багатих, бідних, людей із середнім доходом і всіх інших, але він закінчується ще через сім місяців, і він не збирається їх поновлювати, а це означає, що податки зростуть у чотири рази», – сказав Трамп, перебільшуючи розмір пільг. «У вас буде найбільше підвищення податків в історії».

Через кілька секунд після обіцянки знизити податки Трамп чітко сформулював свою пропозицію. «Тому все, що ви, хлопці, можете зробити, я буду вдячний», – сказав він.

За словами 11 донорів, радників та інших осіб, наближених до колишнього президента, які на умовах анонімності розповіли про збір коштів, ці слова є лише одним із прикладів низки зухвалих прохань Трампа про великі грошові пожертви, які він зробив за останні місяці. Прохання про мільйонні пожертви надходять у той час, коли ймовірний кандидат від республіканців намагається ліквідувати касовий розрив з Байденом і оплатити дорогі юридичні рахунки за його чотирма кримінальними звинуваченнями.

Трамп іноді робить запити, які перевищують очікування його команди, іноді дивуючи власних радників тим, що він просить так багато грошей. Часто прив’язуючи запити на збір коштів до обіцянок зниження податків, затвердження інфраструктури нафтових проектів та інших сприятливих заходів і просячи суми, більші за ті, які його кампанія і Республіканська партія можуть законно отримати від приватної особи, Трамп також випробовує межі федерального законодавства про фінансування виборчих кампаній, вважають експерти з права.

На одній з нещодавніх зустрічей, організованій його суперкоаліційним виборчим штабом, Трамп попросив керівників нафтової промисловості зібрати 1 мільярд доларів на його кампанію і сказав, що збір такої суми буде «угодою», враховуючи, скільки грошей вони заощадять, якщо він буде переобраний на посаду президента.

Під час нещодавніх зустрічей з донорами він неодноразово пропонував їм надати мільйони доларів, не кажучи, куди вони мають піти.

Ларрі Ноубл, багаторічний юрист з питань фінансування виборчих кампаній, каже, що, згідно з федеральним законодавством, Трампу технічно дозволено просити лише внески в розмірі 3300 доларів або менше на свою кампанію. Але він може з’являтися на заходах свого суперколекційного штабу, де ціна за вхід набагато вища – якщо він не просить грошей напряму.

«Він не може сказати: “Я хочу, щоб ви дали мені 1 мільйон доларів”, – каже Ноубл.

А після рішення Верховного суду 2016 року, який скасував обвинувальний вирок колишньому губернатору Вірджинії Роберту Ф. Макдоннелу за державну корупцію, вимагатиметься чітка умова «послуга за послугу» для конкретної дії уряду в обмін на внесок, щоб вважатися незаконною, каже Ноубл.

Крім того, навіть якщо будуть надані докази того, що Трамп, можливо, перейшов межу, за словами багатьох відомих юристів, які займаються фінансуванням виборчих кампаній, Федеральна виборча комісія, в якій працюють троє республіканців і троє демократів, навряд чи буде розслідувати будь-яку діяльність Трампа зі збору коштів у передвиборчий рік.

Трамп, безумовно, не перший кандидат, який намагається отримати великі чеки від грошовитих кіл. Радники кажуть, що Трамп регулярно дає ті самі політичні обіцянки під час передвиборчої кампанії, які він робить за зачиненими дверима з багатими донорами, і не з’явилося жодних доказів того, що Трамп безпосередньо пов’язував конкретний політичний результат з конкретним пожертвуванням.

«Оскільки прихильники Джо Байдена в Голлівуді та Кремнієвій долині відмовляються від підтримки провальної кампанії Байдена, донори по всій країні максимізують свої зусилля для переобрання президента Трампа, оскільки вони розуміють, що ми не можемо дозволити собі ще чотири роки жахливої політики Джо Байдена», – йдеться в заяві прес-секретаря Трампа Кароліни Лівітт.

Колись колишній президент неохоче телефонував донорам і засуджував роль великих грошей у політиці. Він також часто нарікав на необхідність фотографуватися, лаючи радників за те, що вони планують занадто багато «кліків», і намагався виставити себе аутсайдером, який не пов’язаний з традиційними грошовими інтересами, що формують Вашингтон.

«Він не хотів робити дзвінки зі збору коштів», – сказав Сем Нанберг, колишній помічник Трампа в кампанії 2016 року. За словами радників, під час кампанії 2020 року він неохоче братиме участь у зборах коштів, вважаючи їх неприємною необхідністю.

Частково його протидія дзвінкам була пов’язана з тим, що йому подобалося сприйняття себе як аутсайдера, який збирається «осушити болото».

«Я скажу так: люди, які контролюють особливі інтереси, лобісти, донори, вони роблять великі внески політикам і мають повний контроль над цими політиками», – сказав Трамп під час дебатів у 2016 році. «І, чесно кажучи, я знаю цю систему краще, ніж будь-хто інший, і я єдиний, хто зможе виправити цю систему, тому що вона є неправильною».

Цього разу, кажуть радники кампанії, Трампу потрібні гроші, і він бере активну участь у їх здобутті. Кампанія Трампа і RNC повідомили, що вони спільно зібрали 76 мільйонів доларів у квітні, що приблизно на 25 мільйонів доларів більше, ніж кампанія Байдена, яка заявила, що зібрала в усіх своїх комітетах за той самий місяць. Але в розпорядженні кампанії Байдена все ще було приблизно на 60 мільйонів доларів більше готівки, ніж у кампанії Трампа.

За словами людей, знайомих зі списками запрошених, за останні місяці Трамп зустрівся з низкою керівників компаній, що працюють у сфері нерухомості, юриспруденції, фінансів, нафти та інших галузях бізнесу. За словами людей, близьких до колишнього президента, він часто обіцяв їм пункти порядку денного, які вони хотіли б ухвалити в рамках його більш широкої кампанії зі збору коштів, а іноді просив союзників об’єднати мільйони або більше. Деякі з цих зустрічей включали екскурсії його клубом Mar-a-Lago у Палм-Біч, штат Флорида, та його нью-йоркською квартирою.

За словами чотирьох наближених до нього осіб, Трамп уважно стежить за тим, хто і скільки жертвує на його кампанію і пов’язані з нею зусилля, а також за тим, хто з його союзників виписує йому чеки на великі суми. Він часто говорив союзникам, скільки грошей він очікує від них зібрати.

Нагадаємо, раніше ІгшеТВ повідомляло, що Трамп запросив у нафтобізнесу $1 млрд. на свою кампанію і пообіцяв скасувати екологічні пути, електромобілі і вітроенергетику



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube