Трамп запросив у нафтобізнесу $1 млрд. на свою кампанію і пообіцяв скасувати екологічні пути, електромобілі і вітроенергетику


11:0310.05.2024

Минулого місяця, коли Дональд Трамп зустрічався з деякими топ-менеджерами нафтової галузі країни у своєму клубі Мар-а-Лаго, один з них поскаржився на те, що вони продовжують стикатися з обтяжливими екологічними нормами, незважаючи на те, що витратили 400 мільйонів доларів на лобіювання адміністрації Байдена за останній рік.

Відповідь Трампа приголомшила кількох керівників у кімнаті з видом на океан: «Ви всі досить багаті, – сказав він, – щоб зібрати 1 мільярд доларів і повернути мене в Білий дім». На вечері він пообіцяв негайно скасувати десятки екологічних правил і не допустити прийняття нових.

Про це пише газета The Washington Post з посиланням на власні джерела.

Виділення 1 мільярда доларів було б «угодою», сказав Трамп, оскільки, за словами цих людей, завдяки йому вони уникнуть оподаткування та регулювання.

Напрочуд прямолінійна і трансакційна пропозиція Трампа показує, як колишній президент націлився на нафтову галузь для фінансування своєї кампанії з переобрання на другий термін. Водночас він звернувся до галузі з проханням допомогти сформувати його екологічний порядок денний на другий термін, в тому числі скасувати деякі з досягнень Байдена в галузі чистої енергії та електромобілів.

Контраст між двома кандидатами щодо кліматичної політики не може бути більш разючим. Байден назвав глобальне потепління «екзистенційною загрозою», і за останні три роки його адміністрація ухвалила понад 100 нових екологічних норм, спрямованих на зменшення забруднення повітря та викидів парникових газів, обмеження використання токсичних хімікатів і збереження громадських земель і вод. Для порівняння, Трамп назвав зміну клімату «містифікацією», а його адміністрація за чотири роки послабила або скасувала понад 125 екологічних правил і політик.

В останні місяці адміністрація Байдена поспішає скасувати природоохоронні заходи Трампа і запровадити нові до листопадових виборів. Згідно з аналізом Washington Post, чиновники Байдена скасували 27 рішень Трампа, що стосуються видобутку викопного палива, і ухвалили щонайменше 24 нових рішення, які впливають на цей сектор. Наприклад, Міністерство внутрішніх справ нещодавно заблокувало майбутнє буріння нафти на 13 мільйонах акрів арктичної території Аляски.

Незважаючи на скарги нафтової галузі на політику Байдена, Сполучені Штати зараз видобувають більше нафти, ніж будь-яка інша країна, викачуючи в середньому майже 13 мільйонів барелів на день минулого року. ExxonMobil і Chevron, найбільші американські енергетичні компанії, минулого року повідомили про свої найбільші річні прибутки за останнє десятиліття.

Однак нафтові гіганти отримають ще більший прибуток завдяки новому бурінню на шельфі, прискоренню видачі дозволів та іншим послабленням регулювання за другої адміністрації Трампа, заявив колишній президент за вечерею з нарізаним стейком у Мар-а-Лаго.

На вечері Трамп пообіцяв негайно припинити заморожування адміністрацією Байдена видачі дозволів на новий експорт скрапленого природного газу (СПГ), що, за словами трьох присутніх, є головним пріоритетом для керівництва. «Ви отримаєте його в перший же день», – сказав Трамп, за спогадами одного з учасників зустрічі.

Серед близько двох десятків запрошених керівників були Майк Сейбл, генеральний директор і засновник Venture Global, і Джек Фуско, генеральний директор Cheniere Energy, чиї запропоновані проекти отримають пряму вигоду від зняття паузи на новий експорт ЗПГ. Згідно зі списком учасників, отриманим The Post, серед них були представники таких компаній, як Chevron, Continental Resources, Exxon і Occidental Petroleum.

Трамп сказав керівникам, що почне продавати на аукціонах більше прав на буріння нафтових свердловин у Мексиканській затоці, що є пріоритетним завданням, про яке говорили деякі з керівників. Він виступив проти вітроенергетики, як раніше повідомляло видання The Post. І він сказав, що скасує обмеження на буріння в Арктиці на Алясці.

«Ви чекали на дозвіл п’ять років; ви отримаєте його в перший же день», – сказав Трамп керівникам, згідно зі спогадами одного з присутніх.

На вечері Трамп також пообіцяв, що скасує «мандат» Байдена щодо електромобілів, неправильно охарактеризувавши амбітні правила, які Агентство з охорони навколишнього середовища нещодавно завершило, за словами присутніх на вечері. Правила вимагають від автовиробників скоротити викиди з вихлопних труб автомобілів, але вони не передбачають використання конкретних технологій, таких як електромобілі. На зустрічі з донорами Трамп назвав ці правила «смішними».

Індустрія викопного палива активно лобіювала правила EPA щодо вихлопних труб, які можуть знизити попит на її нафтопродукти. Американські виробники палива і нафтохімічної продукції, галузева торгова група, розпочала семизначну кампанію проти того, що вона називає де-факто «забороною газових автомобілів». Кампанія включає в себе рекламу в штатах, де йде боротьба, з попередженням про те, що це правило обмежить вибір споживачів.

«Очевидно, що якщо ви виробляєте бензин і дизельне паливо, ви хочете переконатися, що у вас є достатній ринок збуту», – сказав Стівен Браун, консультант з питань енергетики та колишній лобіст нафтопереробної компанії Tesoro. «Я не знаю, що нафтова промисловість прийде до адміністрації Трампа з цілим набором вимог, але я вважаю, що це питання важливо підняти».



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube