Північна Корея запустила у космос супутник-шпигун – ракета вибухнула. Але ляпас Китаю був гучний


10:3128.05.2024

Ракета, запущена Північною Кореєю для запуску другого супутника-шпигуна, вибухнула невдовзі після старту в понеділок, повідомили державні ЗМІ, що стало крахом надій лідера Кім Чен Ина на запуск супутників для спостереження за США і Південною Кореєю.

Про це пише Politico.

Невдалий запуск у понеділок відбувся через кілька годин після того, як лідери Південної Кореї, Китаю і Японії зустрілися в Сеулі на своїй першій тристоронній зустрічі за більш ніж чотири роки. Для Північної Кореї вкрай незвично вдаватися до провокаційних дій, коли Китай, її головний союзник і економічний трубопровід, бере участь у дипломатичних переговорах на високому рівні в регіоні.

Запуск викликав закиди з боку сусідів Північної Кореї, оскільки ООН забороняє Північній Кореї проводити будь-які подібні запуски, розглядаючи їх як прикриття для випробування ракетних технологій далекого радіусу дії.

Офіційне Центральне телеграфне агентство Кореї заявило, що запустило супутник-шпигун на борту нової ракети в своєму головному північно-західному космічному центрі. Але ЦТАК заявило, що ракета вибухнула під час польоту першого ступеня невдовзі після зльоту через ймовірну проблему з двигуном.

KCNA цитує неназваного заступника директора Національного управління аерокосмічних технологій, який заявив, що попередня експертиза показала, що вибух був пов’язаний з надійністю роботи нещодавно розробленого рідинного киснево-нафтового двигуна. Він сказав, що інші можливі причини будуть розслідуватися, повідомляє KCNA.

Уряд Японії на короткий час оголосив ракетне попередження для південної префектури Окінава, закликавши мешканців сховатися в будинках та інших безпечних місцях. Пізніше попередження було знято, оскільки регіону більше не загрожує небезпека, заявив головний секретар кабінету міністрів Йосімаса Хаяші.

Раніше в понеділок Північна Корея повідомила берегову охорону Японії про свої плани запустити «супутникову ракету» з попередженням бути обережними у водах між Корейським півостровом і Китаєм та на схід від головного філіппінського острова Лусон під час «вікна запуску» з понеділка по 3 червня.

Північна Корея непохитно стверджує, що має право запускати супутники і випробовувати ракети.

Міністр оборони Японії Мінору Кіхара назвав північний запуск «серйозним викликом для всього світу». Міністерство об’єднання Південної Кореї назвало запуск супутника Північною Кореєю «провокацією, яка серйозно загрожує нашій і регіональній безпеці».

Під час тристоронньої зустрічі з прем’єр-міністром Японії Фуміо Кісіда і прем’єр-міністром Китаю Лі Цяном раніше в понеділок президент Південної Кореї Юн Сок Йол закликав до суворих міжнародних дій, якщо Північна Корея продовжить реалізацію свого плану запуску.

Кісіда, зі свого боку, закликав Північну Корею відмовитися від плану запуску, але Лі не згадав про план запуску, а обмежився загальними коментарями про сприяння миру і стабільності на Корейському півострові шляхом політичного врегулювання.

Деякі спостерігачі вважають, що запуск супутника Північною Кореєю в перший день восьмиденного вікна, можливо, був спрямований на те, щоб внести прохолоду у зустріч Сеул-Пекін-Токіо і висловити своє невдоволення Китаєм. Кім Чен Ин підтримує ідею «нової холодної війни» і прагне зміцнити зв’язки з Пекіном і Москвою для створення єдиного фронту проти Вашингтона, тому дипломатія Китаю з Сеулом і Токіо могла викликати занепокоєння у Пхеньяні.

Основна увага Кіма в останні місяці була зосереджена на Росії, оскільки Пхеньян і Москва – обидва замкнені в конфронтації з Вашингтоном – розширюють свою військову співпрацю. Китай, який набагато чутливіше ставиться до своєї міжнародної репутації, приєднався до Росії у блокуванні зусиль США в Раді Безпеки ООН щодо посилення санкцій проти Півночі, але був менш сміливим і відкритим у підтримці прагнення Кіма до «нової холодної війни».



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube