Вже не час “глибокої стурбованості”? В ЄС вирішують, як реагувати на відверті провокації РФ


15:1726.05.2024

У зв’язку з посиленням тактики гібридної війни Москви на північному сході Європи протягом останнього тижня, кілька країн-членів ЄС почали посилювати свої можливості стримування Росії.

Про це пише Euractiv.

Намагання Росії змінити кордон у Балтійському морі в середу (22 травня), а також таємниче видалений документ російського міністерства оборони про нібито заплановані зміни територіальних вод, викликали занепокоєння в регіоні і привели балтійські та північні країни в стан бойової готовності.

В іншому інциденті, цього разу з Естонією, російські прикордонники в четвер (23 травня) провели операцію на річці Нарва і зняли 24 з 50 прикордонних буїв, які використовуються суднами для навігації у водах без перетину іноземної території, повідомили естонські чиновники.

Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель у п’ятницю (24 травня) зажадав від Москви пояснень щодо односторонньої демаркації кордону.

«Цей прикордонний інцидент є частиною більш широкої моделі провокаційної поведінки і гібридних дій Росії, в тому числі на її морських і сухопутних кордонах в регіоні Балтійського моря – такі дії є неприйнятними», – йдеться в його заяві.

Раніше цього місяця НАТО виступила з різким попередженням про «ворожу» російську діяльність в Європі після того, як було виявлено кібератаки, здійснені російською групою кібершпигунів, які вразили низку країн, в тому числі Чехію, Естонію, Німеччину, Латвію, Литву, Польщу, Велику Британію і Чехію.

Потім стало відомо про можливість актів «дезінформації, саботажу, актів насильства, кібер- та електронного втручання (…) та інших гібридних операцій».

Країни Північної Європи і Балтії неодноразово попереджали, що Росія навмисно глушить їхні навігаційні системи GPS, що призводить до значних перебоїв у польотах і судноплавстві в регіоні.

Так само країни Східної Європи протягом останніх двох років заявляли, що Росія разом з Білоруссю інструменталізує і відправляє мігрантів через їхні кордони, що є однією з форм гібридної атаки.

Дипломати ЄС та представники європейських оборонних відомств вважають, що протягом наступних кількох тижнів таких гібридних дій може бути більше, і що нинішні випадки – лише верхівка айсберга.

«Ці інциденти за останні кілька днів – це російські провокації, і крапка», – сказав один з високопосадовців ЄС.

«Не сумнівайтеся ні на секунду, що це російські провокації, щоб перевірити нашу рішучість і побачити, якою буде реакція», – додали вони.

Для деяких країн-членів ЄС, особливо тих, що географічно ближчі до російського кордону, відсутність реакції може стати довгостроковою проблемою стримування.

«Досі ми не били на сполох з приводу цих інцидентів – ми “глибоко стурбовані”, засуджуємо їх і рухаємося далі, – але в якийсь момент ми повинні відреагувати», – сказав один з дипломатів ЄС в інтерв’ю Euractiv.

«Якщо ми не продемонструємо рішучість боротися з цим, це буде йти все далі і далі», – додали вони.

Балтійське інформаційне агентство повідомило, що кілька європейських країн – країни Балтії, Польща, Фінляндія і Норвегія – домовилися в суботу (25 травня) створити «безпілотну стіну» для захисту своїх зовнішніх кордонів за допомогою неозброєних безпілотних літальних апаратів (БПЛА).

За їхніми словами, БПЛА будуть використовуватися для моніторингу прикордонних територій, а також системи протидії безпілотникам, щоб зупинити ворожі дрони, які використовуються для контрабанди або інших провокацій.

Регіональні чиновники кажуть, що це буде випробуванням для подальших майбутніх заходів, які вимагатимуть навчань і регулярних тренувань залучених сил оборони і прикордонних військ.

Східноєвропейські чиновники сподіваються, що це питання буде обговорюватися на кількох важливих зустрічах НАТО протягом наступних двох місяців, в тому числі на саміті у Вашингтоні в липні, який, ймовірно, буде присвячений можливостям протиповітряної оборони Європи.

Нагадаємо: Новий закон про видворення у Фінляндії: тих, хто прибуває в країну без підстав, повернуть назад, навіть якщо РФ не захоче їх приймати



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube