Новий закон про видворення у Фінляндії: тих, хто прибуває в країну без підстав, повернуть назад, навіть якщо РФ не захоче їх приймати


23:0325.05.2024

У вівторок уряд Фінляндії подав до парламенту спірний проект закону про безпеку на кордоні. Мета нового закону – запобігти інструменталізованій міграції через східний кордон.

Про це пише Служба новин Yle, передає Інше ТВ.

Під час дії закону подання заяв про надання притулку на кордоні Фінляндії буде припинено. Виняток зроблять для особливо вразливих осіб, таких, як діти та інваліди, а також людей, які перебувають у небезпеці наразитися на батьківщині на страту або катування.

Ситуацію в кожному індивідуальному випадку оцінюватимуть співробітники Прикордонної служби, на яких таким чином лягала б велика відповідальність за оцінку вразливості прохачів притулку. За словами міністра внутрішніх справ Марі Рантатен, навчання та інструктажі мають забезпечити достатній рівень компетенції прикордонників у цих питаннях.

«Прикордонники щодня на роботі займаються аналізом людей. Після ухвалення нового закону їх навчать необхідним критеріям оцінки. Також вони отримають підтримку від досвідченіших колег», – запевняє Рантанен.

Ситуації на кордоні можуть бути дуже складними для окремих прикордонників, оскільки вразливість людини не завжди легко помітити. Якщо прохач притулку не володіє достатньо англійською, це також може ускладнити оцінку ситуації. За словами Рантанен, у такій ситуації прикордонник може скористатися перекладом телефоном.

За словами міністра, вихідна позиція полягає в тому, що людина, яка намагається перетнути кордон без підстав, буде повернута до Росії, навіть якщо російська сторона відмовиться її прийняти. Як це здійснюватиметься на практиці, Рантанен не уточнює.

«Ми виходимо з того, що коли цей закон набуде чинності, то у будь-якому разі людей буде повернено на російську сторону», – каже Рантанен.

Пані міністр вважає, що закон буде затверджено у парламенті.

Як повідомляло Інше ТВ, Країни регіону Балтійського моря створять «стіну дронів» для захисту зовнішніх державних кордонів



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube