Президент Тайваню закликав Китай до перемовин і примирення


14:4826.05.2024

Президент Тайваню Лай Чінте в неділю після дводенних китайських військових навчань поблизу острова знову висловив добру волю і запропонував співпрацю з Китаєм, заявивши, що він сподівається на зміцнення взаєморозуміння і примирення.

Про це пише Reuters.

Китай, який вважає демократично керований Тайвань своєю територією, провів військові навчання в четвер і п’ятницю, назвавши їх «покаранням» після інавгураційної промови Лая в понеділок, яку Пекін назвав ще одним поштовхом до формальної незалежності острова.

Китай неодноразово називав Лая «сепаратистом». Лай відкидає претензії Пекіна на суверенітет і каже, що тільки народ Тайваню може вирішувати своє майбутнє. Він неодноразово пропонував переговори, але отримував відмову.

Виступаючи на зборах своєї правлячої Демократичної прогресивної партії (ДПП) в південному місті Тайнань, Лай закликав Китай «розділити з Тайванем важку відповідальність за регіональну стабільність», згідно з коментарями, наданими його партією.

Лай, який переміг на виборах у січні, сказав, що він також «з нетерпінням чекає на зміцнення взаєморозуміння і примирення з Китаєм за допомогою обмінів і співпраці, створення взаємної вигоди і просування до позиції миру і загального процвітання».

Він подякував Сполученим Штатам та іншим країнам за висловлене занепокоєння з приводу китайських навчань.
«Міжнародне співтовариство не допустить, щоб будь-яка країна створювала хвилі в Тайванській протоці і впливала на регіональну стабільність», – додав Лай.

Уряд Тайваню засудив військові ігри Китаю.

Протягом останніх чотирьох років Китай регулярно проводить військові навчання навколо Тайваню, намагаючись чинити тиск на уряд острова.

У неділю Міністерство оборони Тайваню заявило, що гарнізон на острівці Ердан, що входить до складу контрольованих Тайванем островів Кінмень, розташованих поруч з китайськими містами Сямень і Цюаньчжоу, виявив «грубу» картонну коробку, що містила папір з політичними гаслами, написаними спрощеними китайськими ієрогліфами, які використовуються в Китаї.

У міністерстві заявили, що коробку, як підозрюють, скинув безпілотник за межами прямої видимості, додавши: «Це типовий трюк когнітивних операцій».

Від початку навчань китайські військові продовжують випускати шквал пропагандистських відеороликів і анімаційних роликів, спрямованих проти Тайваню.
Командування Східного театру військових дій, яке керувало навчаннями, показало в неділю відео з ракетними стрільбами, які воно назвало англійською мовою «летальним ударом через протоку».

Нагадаємо, що Китай завершив військові навчання навколо Тайваню



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube