В Румунії затримали місцевого шпигуна, а висилають російського дипломата


18:3924.05.2024

Поліцейські Управління по боротьбі з організованою злочинністю та підпорядкованих структур, спільно з прокурорами Управління з розслідування організованої злочинності та тероризму задокументували злочинну діяльність підозрюваної особи (громадянина Румунії), яка розслідується за вчинення злочину державної зради.

Про це повідомляє Romania Journal.
За даними прокурорів, починаючи з 2022 року, підозрюваний мав здійснювати нагляд за деякими військовими об’єктами Румунії або НАТО, розташованими в околицях міста Тульча, збирати інформацію військового характеру та фотографувати військову бойову техніку і пересування особового складу в прикордонній зоні з Україною, а потім надсилати її дипломатам іноземного посольства в Румунії, а ЗМІ повідомляти, що це було посольство Росії в Бухаресті.

Чоловік нібито знімав і фотографував військові колони, що проходили через Румунію, і передавав їх до Кремля через російське посольство.
Акція отримала підтримку Румунської розвідувальної служби, Головного управління військової розвідки Міністерства національної оборони та жандармів бригади спеціального призначення.

Хто такий заарештований за шпигунство румун?

Румуна, заарештованого за шпигунство і звинуваченого в державній зраді на користь Росії, звати Александру Піскан і він родом з Плоєшть, повідомили Digi24 джерела в судовій системі. У березні Александру Піскан оголосив про висунення своєї кандидатури на посаду мера міста Плоєшть, повідомляють місцеві ЗМІ.

Він хотів балотуватися як незалежний кандидат, але в підсумку йому це не вдалося, в остаточному списку кандидатів на посаду мерії Плоєшть, надісланому Муніципальним виборчим офісом Плоєшть, його імені не було.

МЗС висилає російського дипломата

У той же час Міністерство закордонних справ заявило в п’ятницю, що воно оголосило персоною нон-грата дипломата з посольства Росії в Бухаресті. У заяві МЗС зазначається, що дипломат здійснював «діяльність, яка суперечить положенням Віденської конвенції про дипломатичні зносини 1961 року».

Ці елементи були доведені до відома російської сторони сьогодні, 24 травня 2024 року, під час зустрічі в штаб-квартирі МАЕ, в розпорядженні міністра закордонних справ Лумініци Одобеску, тимчасового повіреного у справах Російської Федерації в Бухаресті”, – йдеться в повідомленні МЗС Румунії.

Росія погрожує «адекватною відповіддю»

Міністерство закордонних справ Росії відреагувало в п’ятницю після того, як Румунія вислала дипломата з посольства Росії в Бухаресті, і заявило, що «дасть адекватну відповідь», повідомляє російське інформаційне агентство ТАСС.
Раніше тимчасовий повірений у справах Росії в Румунії був викликаний до Міністерства закордонних справ Румунії, де йому повідомили про рішення оголосити російського дипломата персоною нон-грата. Ім’я висланого дипломата не розголошується.
У серпні 2022 року Румунія також вислала російського дипломата. Як і тоді, ім’я висланого дипломата не публікується і зараз.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube