На тлі наступу російських загарбників США оголосять новий пакет військової допомоги, – Politico


18:5910.05.2024

У п’ятницю Сполучені Штати оголосять про новий пакет військової допомоги Україні на суму 400 мільйонів доларів, якраз тоді, коли, як виглядає, Росія розпочала масштабний наступ на Харківщині.

Про це пише Politico.

Пакет, який включатиме передачу зброї, що вже є на складах США, містить нові ракети Patriot, зенітні ракети Stinger, бойові машини Bradley, протимінні машини, протитанкові комплекси Javelin та інші боєприпаси.

Останній транш надійшов після багатомісячних суперечок у Конгресі щодо надання Україні додаткової військової допомоги на 60 мільярдів доларів. Минулого місяця законодавці надіслали на стіл президента Джо Байдена доповнення до закону про національну безпеку, яке також передбачало підтримку Близького Сходу та Індо-Тихоокеанського регіону.

Інформація про п’ятничний пакет була отримана від двох американських чиновників, однієї знайомої особи та повідомлення, надісланого до Конгресу, яке отримало видання POLITICO. Ці люди говорили на умовах анонімності до офіційного оголошення.

Адміністрація Байдена оцінила, що Україна може щонайбільше утримувати свої позиції без американської допомоги, але може відвоювати частину захоплених територій у Росії, якщо отримає зброю, надану США.

Україна зіткнулася з черговим жорстоким випробуванням, коли Росія в п’ятницю розпочала наземну атаку на північному сході Харківської області. «Росія розпочала нову хвилю контрнаступальних дій на цьому напрямку», – заявив у п’ятницю журналістам президент України Володимир Зеленський. «Україна зустріла їх там нашими військами, бригадами та артилерією».

Міністерство оборони України оголосило, що оперативно відправляє в регіон резервні підрозділи, щоб допомогти відбити атаку.

У березні президент Росії Володимир Путін пообіцяв створити «санітарну зону», яка допоможе захистити його війська від дальніх атак з боку України, які час від часу вражають цілі на суверенній російській території. Російські військові блогери припустили, що харківський наступ був частиною цих давно обіцяних зусиль.

У квітні США таємно відправили в Україну значну кількість армійських тактичних ракетних комплексів великої дальності, причому Київ застосував цю зброю щонайменше двічі до того, як про передачу стало відомо громадськості. Ця поставка послідувала за наданням Україні таких же ракет великої дальності з Великої Британії та Франції.

Під час візиту до Вашингтона в четвер міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус оголосив, що його уряд надішле Україні ще три високомобільні артилерійські ракетні системи.

«Вони надходять зі складу збройних сил США і будуть оплачені нами», – сказав він після зустрічі з міністром оборони Ллойдом Остіном. Україна має 20 таких установок, які можуть запускати армійські тактичні ракетні комплекси великої дальності та інші високоточні боєприпаси, але за останні місяці втратила кілька з них через російський вогонь.

Адмірал Антоній Радакін, начальник штабу оборони Великої Британії, заявив журналістам у Вашингтоні в четвер, що до червня Росія втратить в Україні 500 000 військовослужбовців убитими і пораненими, і що, незважаючи на втрату деяких територій цього року, Київ зберігає «стратегічну перевагу» завдяки збільшенню військової допомоги з боку США і союзників.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube