У Миколаєві дві жінки після застілля потрапили на лікарняні ліжка – у однієї вже підтверджено діагноз «ботулізм»


18:4010.05.2024

У Миколаєві зареєстровано новий випадок небезпечного захворювання на ботулізм – госпіталізовано дві жінки з однієї компанії.

Про це повідомляють «Миколаївські новини» з посиланням на Миколаївський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Так, 37-річна пацієнтка надійшла до лікарні у тяжкому стані та була негайно поміщена до реанімаційного відділення. Їй було поставлено діагноз ботулізм. На сьогодні її стан покращився.

Інша жінка з цієї ж компанії звернулася за медичною допомогою за кілька днів. Її стан був середньої важкості, але потрібна була госпіталізація. У цієї пацієнтки діагноз “ботулізм” все ще під питанням, хоча всі симптоми вказують на нього

Проблема в тому, що джерело отруєння поки що не виявлено. Фахівці зібрали для аналізу залишки страв із застілля. Харчові зразки досліджували дві лабораторії: у Миколаївському обласному центрі захворювань та у Держпродспоживслужбі, але ботулотоксин не виявили. Крім того, біоматеріал від першої пацієнтки відправили до лабораторії Кропивницького, але й там нічого не знайшли.

Фахівці продовжують розслідування випадку та працюють над виявленням джерела зараження, щоб запобігти поширенню ботулізму та забезпечити безпеку суспільства.

До симптомів ботулізму відносяться:

порушення ближнього зору – людина неспроможна прочитати текст, але добре бачить предмети;

сильно виражена сухість у роті;

важко говорити (голос стає тихим, гнусовим або пропадає);

підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;

запаморочення;

короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, ослаблення випорожнень), а потім – стадія парезу кишечника (здуття живота, запор);

ураження м’язів шиї та кінцівок.

У Миколаївському ОЦКПБ додали, що найчастіше симптоми ботулізму проявляються поступово.

«Надалі з’являється порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму. Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття «грудки» у горлі, біль під час ковтання, роздратування у горлі», – йдеться у повідомленні.

Фахівці закликали миколаївців за першої підозри на ботулізм негайно звертатися до лікаря.

Як повідомляло Інше ТВ, у вересні 2023 року у Миколаєві від ботулізму померла 38-річна жінка.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube