В Палаті представників таки спробували послати спікера Джонсона. Що сказав Трамп


09:2809.05.2024

У середу Палата представників США швидко і переважною більшістю голосів відхилила спробу популярної республіканки Марджорі Тейлор Грін усунути спікера Майка Джонсона.

Про це пише Reuters.

Голосування відбулося у середу, 8 травня. Загалом, Джонсона підтримали 359 конгресменів, 43 висловилися проти, семеро утрималися. По партіях, ініціативу Ґрін підтримали 11 республіканців, а 196 висловилися проти.

Демократи приєдналися до республіканців, проголосувавши за збереження Джонсона на посаді спікера, намагаючись уникнути повторення хаосу, який стався в жовтні, коли республіканці скинули його попередника Кевіна Маккарті. Всього чинного спікера підтримали 163 демократи.

Крок Грін став рідкісним для республіканців викликом кандидату в президенти Дональду Трампу, який у своєму дописі в соціальних мережах після голосування в Палаті представників у середу заявив, що для республіканців «не на часі» намагатися витіснити власного спікера.

«Я вдячний моїм колегам за те, що вони висловили мені довіру і допомогли перемогти ці помилкові зусилля», – сказав 52-річний Джонсон після голосування. «Сподіваюся, що це кінець вбивства персон, яке було характерним для нинішнього Конгресу».
Багато республіканців розкритикували крок Грін, в тому числі центристський представник Марк Молінаро.

Коли Грін зачитувала свою резолюцію, в залі періодично лунали глузування та вигуки, а демократи часом скандували «Хакіме, Хакіме», посилаючись на лідера своєї партії Хакіма Джеффріса, що є відлунням того, як вони багато разів голосували за нього на посаду спікера під час численних раундів голосування республіканців за спікера, оскільки нинішня Палата представників була сформована в січні 2021 року.
Джонсон розлютив багатьох прихильників жорсткої лінії, запровадивши двопартійні заходи щодо витрат, щоб уникнути закриття уряду та допомогти союзникам США, включаючи Україну, не наполягаючи при цьому на суворих заходах безпеки на американо-мексиканському кордоні, які відкидають демократи.
Законопроект про безпеку кордону, запропонований республіканцями в Палаті представників, не мав шансів пройти через контрольований демократами Сенат.
Двопартійний компромісний законопроект, узгоджений наприкінці минулого і на початку цього року в Сенаті за схвалення адміністрації Байдена, був знищений республіканцями Палати представників і Сенату за вказівкою Трампа.
Джонсона можна було побачити, коли він ходив по залу Палати представників після того, як Грін почала в середу закликати до його відставки, а прихильники республіканців тиснули йому руку і поплескували по спині.
«Республіканці повинні боротися з радикальними лівими демократами і з усією шкодою, яку вони завдали нашій країні, – заявив Трамп у своєму пості в середу. «Ми не в тому становищі, щоб голосувати за пропозицію про відставку. У якийсь момент, можливо, ми будемо в змозі, але зараз не час», написав він.

Нагадаємо, що з осені минулого року спікер Джонсон відмовлявся виносити документ про надання допомоги Тайваню, Україні та Ізраїлю на голосування, але в квітні він таки це зробив, і Палата представників врешті проголосувала за 60 млрд. долларів для України. Після цього Тейлор Ґрін і ініціювала його відставку. 



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube