Росія блокує супутникову навігацію для фінської авіації: два літаки Finnair були змушені повернутися до аеропорту вильоту


19:2704.05.2024

3 травня президент Фінляндії Александер Стубб та представники урядового комітету зовнішньої безпеки обговорили питання перешкоджання сигналам GPS, які надходять із Росії.

Це стало актуальним після випадків втручання у роботу GPS під час рейсів авіакомпанії Finnair між Гельсінкі та Тарту (Естонія), пише Служба новин Yle.

Минулого тижня два літаки Finnair були змушені повернутися до аеропорту Гельсінкі-Ванта через те, що збій у роботі GPS ускладнив їх приземлення у Тарту.

За інформацією агентства з транспорту та зв’язку Traficom, випадки перешкодження сигналам GPS для повітряних суден зросли з початку року. Повідомлення надходять, як з повітряного простору Фінляндії, так і з-за її меж.

У агенстві не уточнюють, з якої країни надходять сигнали блокування.

В Traficom говорять, що ці перешкоди найбільше впливають на планування маршрутів авіаційного транспорту, а також на графік пасажирських рейсів. Проте, безпека польотів не є під загрозою.

В авіації використовується супутникова навігація з GPS, але в літаках є альтернативні системи навігації для безпечного польоту.

Як повідомляло Інше ТВ, Естонія заявила, що Росія порушує міжнародні правила через втручання у сигнали GPS



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube