Атакована військова база США в Сирії, – Reuters


06:3422.04.2024

Щонайменше п’ять ракет було випущено з іракського міста Зуммар у напрямку американської військової бази на північному сході Сирії в неділю.

Про це повідомили агентству Reuters два іракських джерела в органах безпеки і американський чиновник.

Атака на американські сили стала першою з початку лютого, коли підтримувані Іраном угруповання в Іраку припинили свої напади на американські війська.
Це сталося наступного дня після того, як прем’єр-міністр Іраку Мохаммед Шиа ас-Судані повернувся з візиту до США, де він зустрівся з президентом Джо Байденом у Білому домі.

У дописі в Telegram-групі, пов’язаній з “Катаїб Хезболла”, йдеться про те, що збройні угруповання в Іраку вирішили відновити напади після майже тримісячної перерви, не побачивши значного прогресу в переговорах про припинення військової коаліції на чолі з США в цій країні.
Інша популярна Telegram-група, близька до “Катаїб Хезболла”, Sabreen News, пізніше повідомила, що офіційної заяви від підтримуваного Іраном угруповання не було.

Американський чиновник на умовах анонімності повідомив, що з Іраку було випущено понад п’ять ракет по військах на коаліційній базі в Румаліні, Сирія, але жоден американський військовослужбовець не постраждав.

Офіційний представник назвав це “невдалою ракетною атакою”, але не було одразу зрозуміло, чи ракети не влучили в базу, чи були знищені, не долетівши до неї. Також не було зрозуміло, чи була база самою ціллю.

Після цього, за словами чиновника, літак очолюваної США коаліції в Іраку і Сирії завдав удару по пусковій установці.
Два джерела в органах безпеки і високопоставлений армійський офіцер в Іраку повідомили, що невелика вантажівка з ракетною установкою на кузові була припаркована в Зуммарі, місті на кордоні з Сирією.
Армійський офіцер повідомив, що знищена вантажівка була вилучена для подальшого розслідування, і попереднє розслідування показало, що вона була знищена в результаті повітряного удару.
“Ми спілкуємося з коаліційними силами в Іраку, щоб поділитися інформацією про цей напад”, – додав офіцер.
Іракська медіа-група з питань безпеки, офіційний орган, відповідальний за поширення інформації з питань безпеки, заявила, що іракські сили розпочали “широкомасштабну операцію з пошуку і перевірки”, спрямовану на виявлення зловмисників поблизу сирійського кордону, пообіцявши притягнути їх до відповідальності.

Напади сталися після того, як рано в суботу на військовій базі в Іраку стався потужний вибух, в результаті якого загинув член іракських сил безпеки, до складу яких входять підтримувані Іраном угруповання. Командувач сил заявив, що це був напад, в той час як армія заявила, що проводить розслідування і що в той час в небі не було жодного військового літака.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube