ПАРЄ проголосувала за рекомендацію щодо членства Косова попри опір Сербії


18:5917.04.2024

Парламентська асамблея Ради Європи, провідного органу з прав людини на континенті, проголосувала у вівторок за рекомендацію щодо членства Косова, попри запеклий опір Сербії, повідомляє Balkan Insight, пише УНН.

“Асамблея, відома як ПАРЄ, проголосувала 131 голосом проти 29 за приєднання Косова при 11 утриманих, незважаючи на запеклий опір Сербії”, – зазначає видання.

Перед голосуванням представник парламенту Косово Еніс Керван закликав членів ПАРЄ проголосувати за звіт, підготовлений представницею Греції Дорою Бакояніс.

“Членство Косова в Раді Європи – це відчутний крок на шляху до забезпечення доступу до правосуддя для всіх наших громадян”, – заявив Керван, депутат косовського парламенту від Турецької демократичної партії Косова.

Глава сербської делегації Біляна Пантіч Піля різко виступив проти доповіді, вказавши, що створення Співтовариства сербських муніципалітетів досі є невиконаним зобов’язанням Косово, вказує видання.

“Якщо ви дозволите так званому Косово приєднатися до Ради Європи без попереднього створення Співтовариства муніципалітетів сербської більшості, Спільнота муніципалітетів сербської більшості ніколи не буде створена”, – заявив Піля, представник правлячих прогресистів Сербії.

Доповідач Ради Європи Дора Бакояніс, чия країна, Греція, є одним із п’яти членів Європейського Союзу, які не визнають Косово як незалежне, підготувала “статутний висновок”, рекомендуючи приєднання Косова, стверджуючи, що це “приведе до зміцнення стандартів прав людини шляхом забезпечення доступу до Європейського суду з прав людини для всіх, хто перебуває під юрисдикцією Косова”.

“Ухваливши висновок, ПАРЄ фактично направила рішення про вступ до Комітету міністрів, останньої перепони”, – вказує видання.

“Сербія, яка не визнає незалежності своєї колишньої провінції, населеної переважно албанцями, попередила, що може вийти з Ради Європи, якщо Косово стане її членом”, – вказує видання.

Читайте: Сербія має намір брати участь у повоєнному відновленні України



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube