Китай запевнив Іран, що готовий поглиблювати співпрацю після “обмежених” військових дій проти Ізраїлю


22:4116.04.2024

Чільний дипломат Китаю заявив Ірану, що країни можуть співпрацювати в різних сферах у майбутньому, сигналізуючи про те, що їхні зв’язки залишаються міцними після безпрецедентної атаки Тегерана на Ізраїль.

Про це повідомляє Bloomberg.

“Китай готовий неухильно просувати практичну співпрацю з Іраном у різних сферах і сприяти більшому розвитку китайсько-іранських відносин”, – сказав міністр закордонних справ Ван І іранському колезі Хосейну Амірабдоллахіану в телефонній розмові в понеділок.

Ван також сказав, що Китай бере до уваги позицію Ірану про те, що його військові дії були “обмеженими” і що країна “здійснює своє право на самооборону”, згідно із заявою Міністерства закордонних справ у Пекіні. За його словами, Китай також вважає, що Іран може впоратися з ситуацією, щоб “уникнути подальшої турбулентності”.

Коментарі Вана пропонують Ірану певну дипломатичну підтримку після того, як його ракетна і безпілотна атака на Ізраїль викликала занепокоєння щодо ширшого конфлікту. Тегеран заявив, що цей крок є відплатою за напад на комплекс його посольства в Сирії, в результаті якого загинули високопоставлені іранські військові офіцери. Це був перший випадок, коли Іран завдав удару по Ізраїлю з його території.

У понеділок Палата представників Конгресу США переважною більшістю голосів ухвалила закон, спрямований на протидію купівлі Китаєм іранської нафти в рамках пакету законопроектів, винесених на розгляд у відповідь на дії Ірану.

Ван не назвав тип співпраці, який Китай готовий розвивати з Іраном, але Пекін вже робив подібні обіцянки в минулому. Минулого року китайський лідер Сі Цзіньпін пообіцяв поглибити зв’язки після зустрічі з президентом Ірану Ебрагімом Раїсі в Пекіні. За кілька тижнів до цього США заявили, що посилять тиск на Китай, щоб він припинив купувати іранську нафту.

Китай є основним покупцем іранської нафти, хоча в січні Тегеран призупинив поставки, вимагаючи вищих цін. Пекін також є ключовою переговорною силою в переговорах щодо відновлення ядерної угоди 2015 року, які зайшли в глухий кут.

Китай допоміг Ірану і Саудівській Аравії досягти угоди минулого року, щоб полегшити багаторічний дипломатичний глухий кут між близькосхідними суперниками. Китай також наполягав на розширенні блоку БРІКС, який він прагне очолити, і Іран став його членом з 2024 року.

Нагадаємо також, що Москва може передати Ірану винищувачі та засоби ППО, – Washington Post



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube