Путінські помічники: німецькі компанії допомагають російським окупантам відбудовувати зруйнований ними же Маріуполь – розслідування (ВІДЕО)


07:0904.04.2024

Маріуполь був повністю зруйнований Росією. Десятки тисяч цивільних осіб були вбиті та переміщені. Відновлення відіграє центральну роль у російській пропагандистській війні.

Як пише tagesschau з посиланням на дослідження ARD-Politikmagazins Monitor, німецькі компанії також беруть у ній участь.

Це була одна з найжахливіших битв російського вторгнення в Україну. Протягом декількох тижнів російські війська тримали в облозі Маріуполь на Азовському морі, морили голодом населення, не шкодуючи ні пацієнтів у лікарнях, ні цивільних, які переховувалися в театрі. Багато з тих, хто вижив, були вигнані армією Володимира Путіна. Коли над зруйнованими будівлями Маріуполя підняли російський прапор, почалося будівництво “нового” Маріуполя. Російське місто, з російськими мешканцями, побудоване від імені Кремля. Будівельні майданчики можна знайти по всьому місту, багатоквартирні будинки піднімаються з землі.

Путін у Маріуполі

Це настільки важливо для російської пропаганди, що навіть сам Путін приїжджав подивитися на хід робіт минулого року. “Ми відновимо квартири, школи, лікарні, театри і музеї”, – сказав Путін про Маріуполь. Іншими словами, все те, що він раніше жорстоко зруйнував.

Але хто допомагає йому в цьому проекті? Журналісти політичної програми ARD-Politikmagazins Monitor вирушили на пошуки відповідей. У бізнес-звітах, на сайтах компаній, на фотографіях і у відео – скрізь є свідчення і докази того, що німецькі компанії також відіграють важливу роль у відбудові Маріуполя: важка техніка або вітрини з логотипами кількох німецьких виробників. І знову і знову на мішках з гіпсом – ім’я Кнауф. Німецьке сімейне підприємство з франконської провінції є світовим лідером у виробництві гіпсу. Ще й тому, що вона вже давно веде важливий бізнес у Росії.

4 000 співробітників Кнауф залишаються в Росії

Патріарх компанії Ніколаус Кнауф понад два десятиліття був почесним консулом Росії; на фотографіях він посміхається поруч із президентом Путіним. Він зберіг цю посаду навіть після анексії Криму, а в 2018 році все ще називав подальші санкції проти Росії “жахливими”. За словами Кнауфа, він продовжує працевлаштовувати 4 000 людей в Росії, де генерує мільярдні прибутки. У загальній заяві щодо свого російського бізнесу Кнауф пише ARD-Politikmagazins Monitor, що він засуджує російську агресивну війну проти України і дотримується всіх санкцій ЄС проти Росії. Компанія виробляє в Росії продукцію “виключно для російського ринку”. Однак Кнауф залишив без відповіді великий перелік запитань від журналістів, що означає, що російський бізнес не має нічого спільного з німецькою материнською компанією.

Ці “військові зв’язки” очевидні вже з боку замовника: наприклад, офіційний уповноважений дилер Knauf публічно рекламує, що він побудував житловий будинок з будівельних матеріалів Knauf за дорученням Міністерства оборони Росії. У розпорядженні редакції ARD-Politikmagazins Monitor  є фотографії цього будівельного майданчика з мішками “Кнауф”.

Критика Кізеветтера

Родеріх Кізеветтер, депутат Бундестагу від ХДС і голова комітету у закордонних справах Бундестагу, засуджує залучення німецьких компаній до будівельних робіт у Маріуполі. Вони ставлять себе на службу війні, яка порушує міжнародне право: “Це дуже очевидно на прикладі Кнауфа, тому що вони фактично цементують російську владу на окупованих територіях, в тому числі в Маріуполі”.

Але Кнауф – це не поодинокий випадок. На зображеннях і відео, проаналізованих ARD-Politikmagazins Monitor, на численних будівельних майданчиках можна побачити бетонні блоки, загорнуті в зелену плівку. На ній є напис німецької компанії з Мюнстерланду, що у федеральній землі Північний Рейн-Вестфалія, – WKB Systems GmbH. Серед іншого, компанія обладнує заводи з виробництва бетонних блоків.

Основним акціонером компанії є російський олігарх Віктор Костянтинович Бударін. Бударін використовував свою німецьку компанію як постачальника для будівельної галузі в путінській Росії. Митні дані, доступні ARD-Politikmagazins Monitor, показують, що WKB Systems GmbH протягом кількох років постачала цілі установки для заводів з виробництва таких газобетонних блоків одній з російських компаній Бударіна – очевидно, тій самій компанії, чию продукцію Росія використовує в Маріуполі для зміцнення своєї влади.

Санкції ЄС без плану?

Чимало російських олігархів вже потрапили під санкції в останні роки. Бударін не є одним з них. Експерт із санкційного права Вінклер каже: “Вибір ЄС щодо того, які олігархи підпадають під санкції, а які ні, м’яко кажучи, не може бути пов’язаний зі стандартизованим планом”.

Зокрема, багато будівельних підрядників не потрапляють під санкції, каже Вінклер. Хоча це, безумовно, можливо – навіть у випадку з Бударіним: “З юридичної точки зору, є дуже вагома причина, щоб накласти санкції на цю особу, а саме те, що ця людина, швидше за все, робить дуже багато для зміцнення російської економіки. І Німеччина тут дуже сильно залучена”.

WKB Systems GmbH не відповіла журналістам на запит про коментарі.

Як повідомляло Інше ТВ, Російські окупанти планують виселяти зі своїх помешкань тих мешканців Маріуполя, які не отримали російські паспорти, – депутат міськради



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube