ЗМІ розповіли, як польський заступник міністра зривав переговори з Україною – “підскакував, вибігав, спав” (ФОТО)


12:2131.03.2024

“Дивна” поведінка заступника міністра сільського господарства Польщі Міхала Колодзейчака зірвала можливий фінал переговорів між Києвом і Варшавою про транзит українського зерна.

Про це пише польське видання Onet.

“Моє серце обливається кров’ю, тому що ми наближалися до фіналу переговорів і були дуже близькі до угоди. Але раптом стався вибух, Міхал дав задній хід і все зруйнувалося”, – розповідає нам один з учасників польсько-українських переговорів у середу. Таким чином, він підтверджує розповіді українців про зустріч, які дорікали заступнику міністра сільського господарства Міхалу Колодзейчаку за його “дивну” поведінку і неповажне ставлення до співрозмовників. Наразі не йдеться про усунення заступника міністра від подальших переговорів. – Міністр працює над цим, але неможливо за один день зробити з нього згуртованого бюрократа, кажуть у Мінагрополітики Польщі.

На думку Української зернової асоціації, поведінка Міхала Колодзейчака вплинула на хід переговорів. “Через специфічний характер “переговорів” не вдалося досягти згоди з двох важливих питань” – написала вона в соціальних мережах.
В інтерв’ю Onet Міхал Колодзейчак рішуче відкинув звинувачення на свою адресу. – Українцям, очевидно, не сподобалося, наскільки добре я був підготовлений до переговорів з ними”, – підкреслив він
Але розповідь українців підтверджують наші співрозмовники, які брали участь у переговорах з польського боку. – “Коли міністр Сікорський ненадовго вийшов з кімнати, як грім серед ясного неба, Міхал накинувся на представників української делегації”, – чуємо ми.

ЗМІ розповіли, як польський заступник міністра зривав переговори з Україною - "підскакував, вибігав, спав" (ФОТО) 1
ЗМІ розповіли, як польський заступник міністра зривав переговори з Україною - "підскакував, вибігав, спав" (ФОТО) 3

-Це виглядало погано, тому що після “виступу” Колодзейчака нитка порозуміння була втрачена. Я знаю, що треба бути жорстким у своїх аргументах, але не треба використовувати для цього агресію, – каже інший учасник переговорів у Міністерстві сільського господарства.
Міністр сільського господарства Чеслав Сікорський також коментує це питання в інтерв’ю Onet. Він також розповідає про майбутнє заступника міністра Колодзейчака в наступному раунді переговорів з Україною.

Українці про “дивну” поведінку заступника міністра Колодзейчака

Після польсько-українських переговорів, що відбулися в середу в Міністерстві сільського господарства, українці не залишають без уваги заступника міністра Міхала Колодзейчака. Вчора вони вже опублікували звіт про зустріч у соціальних мережах, стверджуючи, що польський міністр поводився, м’яко кажучи, дивно.

“Під час переговорів заступник міністра сільського господарства Міхал Колодзейчак поводився дивно. Він багато разів зривався і вибігав з кімнати, потім повертався, смикав носом і поводився досить нервово”. – повідомили представники організації, опублікувавши фото заступника голови польського міністерства сільського господарства.

Олег Хоменко, голова асоціації “Український клуб аграрного бізнесу”, написав подібне про поведінку Колодзейчака. – Те, як він поводився під час переговорів, те, як він демонстративно зняв навушники, коли виступав наш міністр, було просто ознакою неповаги.

Коли ця інформація почала розбурхувати соціальні мережі, ми зв’язалися з заступником міністра Колодзейчаком, щоб він прокоментував це питання. В інтерв’ю Onet він заявив, що назвав опубліковані в мережі фотографії переговорів з українцями “спробою дискредитувати його і виключити з подальших переговорів”.

Він заперечив більшість цих свідчень і думки українців. Він лише не приховує, що під час зустрічі справді сталася сутичка. Однак він вважає, що її ініціатором була українська сторона.

-Українцям, очевидно, не сподобалося, наскільки добре я підготувався до розмови з ними. Під час зустрічі, яка тривала багато годин, я вдався до предметних аргументів, нагадав про їхні попередні заяви, від яких вони тепер намагаються відмовитися, і це викликало незадоволення, – сказав Колодзейчак в інтерв’ю Onet.

За його словами, українцям не сподобалося, коли він нагадав слова українського заступника міністра Тараса Качки, який сказав, що якщо Польща сприятиме обмеженню імпорту зерна з Росії до Європейського Союзу, то українці погодяться на обмеження імпорту продовольства до ЄС. “А зараз вони від цього відмовляються”, – заявив Колодзейчак. Заступник міністра також дорікнув українській стороні за те, що раніше вона заявляла, що з квітня транзит продуктів, які потрапили під ембарго, буде зведений до нуля, а тепер кажуть, що транзит становитиме 250 000 тонн.

Колодзейчак також відповів на звинувачення у своїй “дивній” поведінці. Він зазначив, що покинув зустріч лише один раз. – Я тягнув себе на стільці, як і багато інших людей, присутніх на зустрічі. Зустріч тривала довго, ми всі відчували втому, ми всі люди”, – зазначив заступник міністра сільського господарства. Припущення, що з’явилися в мережі, що він “тягнув носа”, він пояснив нежиттю.

Польська сторона підтверджує слова українців. “Був вибух”

Просто практично один в один версію української сторони підтверджують представники польських організацій, які брали участь у переговорах в Мінагрополітики. І так само, як і українці, вони не шкодують гірких слів на адресу заступника міністра Колодзейчака. Щоправда, всі вони просять про анонімність.

-Серце кров’ю обливається, бо ми були дуже близькі до угоди, і раптом стався вибух, Міхал дав задній хід, – розповідає нам один з учасників переговорів. За його словами, протягом приблизно 2,5 годин зустрічі заступник міністра Колодзейчак постійно входив і виходив з кімнати для переговорів, заглядаючи в телефон, зайнятий усім, що завгодно, тільки не переговорами.

-Коли ми наближалися до фіналу переговорів, Міхал накинувся на представників української делегації, які, треба сказати, дуже добре підготувалися до цієї зустрічі. Вони показували на презентації, скільки зерна законтрактували, і стверджували, що не можуть зараз розірвати домовленості, укладені рік тому. Вони хотіли, щоб польська сторона дозволила транзит цих кількох сотень тисяч тонн, – розповідає учасник переговорів.

І додає: – Ця заява, а точніше прохання українців дозволити транзит зерна через Польщу, стала тією точкою, коли заступник міністра пішов в атаку.

“Він отримав від нас догану”

Інший учасник коментує ситуацію, що склалася в середу, наступним чином: – Ми знаємо, як поводиться Міхал, але для того, хто мав можливість зустрітися з ним вперше, це могло стати шоком.

І він це визнає: – Це виглядало погано, тому що після “виступу” Колодзейчака нитка порозуміння була втрачена. Я знаю, що треба твердо відстоювати свої аргументи, але не треба використовувати для цього агресію. Я не знаю, чи закінчилася б зустріч домовленістю, але, безумовно, дії заступника міністра не наблизили нас до неї.

Ми чули від представників організацій, що після зустрічі вони говорили з Міхалом Колодзейчаком про те, що сталося. – Він отримав від нас догану, і ми сподіваємося, що щось зміниться, як ми чули. Бо якщо не зміниться, то він не повинен брати участь у цих переговорах з українцями, зазначає один з наших співрозмовників.

Він також повинен мати буфер від свого керівника. Ніхто не є досконалим, але якщо ти взуваєшся в черевики міністра і хочеш представляти уряд, ти повинен подорослішати і знати, як себе поводити, – коментує один з учасників переговорів у міністерстві.

В інтерв’ю Onet міністр сільського господарства Чеслав Сікорський намагається пом’якшити питання. Він визнає, що на зустрічі “було емоційно” і прозвучали слова, достовірність яких “можна поставити під сумнів”. Однак він зазначає, що сам намагався розрядити ситуацію після виступу заступника міністра Колодзейчака. – Був гостріший обмін словами, суперечка, але переговори йдуть різними шляхами. Можливо, заступник міністра відреагував трохи занадто емоційно, але це його особистість”, – коментує міністр в інтерв’ю Onet.

Однак він не бачить підстав для усунення заступника міністра Колодзейчака від подальших польсько-українських переговорів, додає він.

Неофіційно в міністерстві кажуть, що ця справа все ж спричинила непотрібну плутанину, але наш співрозмовник підкреслює, що “Колодзейчак отримає користь з цього уроку”. – Міністр працює над цим, але неможливо за один день зробити з мітингувальника бюрократа”, – розводять руками в Мінагрополітики.

Нагадаємо: Хто, де і як продає і купує вкрадене росіянами українське зерно – дослідження



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube