Вибори президента Словаччини: в першому турі перемогу здобув проукраїнський кандидат


09:5824.03.2024

Колишній міністр закордонних справ Словаччини Іван Корчок здобув несподівану перемогу в першому турі президентських виборів у суботу. У другому турі він змагатиметься з ключовим союзником прем’єр-міністра Роберта Фіцо – спікером парламенту Петером Пеллегріні.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

59-річний Корчок, кадровий дипломат, який був міністром закордонних справ у минулому уряді Словаччини, набрав найбільшу кількість голосів серед дев’яти кандидатів у першому турі виборів.

За нього проголосували 42,4% виборців. Тим часом як 48-річний Петер Пеллегріні, спікер парламенту, який очолює партію “Глас”, що перебуває в коаліції з політичною силою прем’єр-міністра Роберта Фіцо, набрав 37,1% голосів.

Обидва вийдуть у другий тур, який має відбутися 6 квітня.

Симпатик Росії колишній голова Верховного суду Штефан Гарабін посів третє місце за кількістю голосів – лише 11,75%, отримавши підтримку націоналістичної партії, яка також входить до урядової коаліції. Його виборці можуть підтримати Пеллегріні у другому турі.

Як повідомляло Інше ТВ, Словаччина припинила допомогу Україні після перемоги на виборах проросійського Фіцо в жовтні 2023 року.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube