“Україна має право на самооборону”: Генсек НАТО висловився щодо дискусії про можливе постачання Україні ракет Taurus


16:4511.03.2024

У дискусії про можливе постачання Україні німецьких крилатих ракет Taurus Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг зіслався на право України на самооборону. Про це він сказав на пресконференції з нагоди церемонії підняття прапора Швеції на ознаменування вступу країни до НАТО, пише УНН.

“Щодо ракет Taurus. Що я можу сказати, то це насамперед, що Німеччина була одним із союзників по НАТО, який надав Україні найбільшу підтримку, значну суттєву військову підтримку з боку Німеччини Україні: передові системи ППО, IRIS-T, Patriot та інші, бойові танки, бойові танки Leopard, значну кількість боєприпасів, а також багато засобів технічного обслуговування та ремонту, щоб допомогти Україні розвивати власну оборонну промисловість”, – зазначив Столтенберг.

Таким чином, з його слів, Німеччина справді є провідною країною, коли справа доходить до військової підтримки України.

“Я також вітаю той факт, що кілька країн НАТО зараз також постачають системи великої дальності. Велика Британія постачає Storm Shadow, крилаті ракети, Франція – аналогічні крилаті ракети, SCALP, і багато союзників тепер об’єдналися в коаліцію, допомагаючи Україні навчати пілотів, готуючи їх до прийому F-16. Таким чином, союзники також постачають системи великої дальності, щоб допомогти Україні захистити себе”, – вказав він.

Ви повинні пам’ятати, що це таке: це агресивна війна росії проти України, і Україна має право на самооборону, закріплене в Статуті ООН, а ми маємо право допомогти їм відстояти право на самооборону. Але я не буду вдаватися в конкретні системи для конкретних союзників. Я просто вітаю те, що союзники роблять більше, зокрема те, що Німеччина надає значну підтримку Україні

– зауважив Столтенберг у відповідь на запитання, що якщо ми всі можемо погодитися, що ракети Taurus можуть добре змінити ситуацію на фронті, чи згоден він з тим, що Німеччина має передати їх якомога швидше.

Читайте: Франція збирає відеоконференцію за участі Столтенберга та Борреля щодо підтримки України



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube