Литва виділяє 5 млн.євро на відновлення зруйнованих росіянами закладів освіти в Україні


20:3708.03.2024

Литва виділяє 5 мільйонів євро на відновлення шкіл і дитячих садків в Україні, зруйнованих під час війни, спровокованої Росією.

Про це повідомила міністр фінансів Литви Гінтаре Скайсте в п’ятницю під час свого візиту до столиці України Києва, інформує LRT.lt.

“Під час цього візиту ми оголосили про виділення 5 мільйонів євро на підтримку реконструкції та адаптації зруйнованих в Україні шкіл і дитячих садків шляхом встановлення в них укриттів. Під час мого візиту до Києва пролунало кілька сирен повітряної тривоги – очевидно, що для того, щоб забезпечити безперервну освіту, незважаючи на повітряні удари, ми повинні інвестувати в багатоцільові безпечні будівлі і не дозволити ворогу забрати майбутнє українських дітей”, – сказала вона.

У контексті пробуксовування рішень у США, швидке виділення коштів допомоги від Європейського Союзу (ЄС) стає життєво важливим, сказала вона.

“Перші 4,5 мільярди євро з Фонду для України мають надійти в Україну в березні. Цього тижня Литва також оголосила, що приєднається до чеської ініціативи щодо спільної закупівлі амуніції для українських військ”, – сказала вона.

Під час візиту литовський міністр обговорила зі своїм українським колегою Сергієм Марченком та Андрієм Пишном, Головою Національного банку України, економічну ситуацію та стан державних фінансів в Україні, а також її готовність впроваджувати реформи відповідно до зобов’язань перед ЄС.

За оцінками Світового банку, збитки, завдані Україні, становлять 486 мільярдів євро, а мінімальні витрати на відновлення у 2024 році потребують 15 мільярдів євро.

Під час зустрічей також обговорювалися шляхи використання заморожених активів російського Центрального банку для потреб України.

Під час свого візиту пані Скайсте також відвідала дитячий садок в Ірпені, який був відновлений за рахунок литовського фінансування.

За оцінками Міністерства фінансів, підтримка України з боку Литви з початку війни становить 2% ВВП.

Як повідомляло Інше ТВ, В Литві відмінили концерт співачки LP після її відео, записаного у тостовці з російським прапором



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube