Олена Зеленська відмовилась від присутності на промові Байдена, щоб не сидіти поруч з Юлією Навальною, – The Washington Post


10:2506.03.2024

Олена Зеленська, перша леді України, відхилила запрошення Білого дому відвідати промову “Про стан справ у державі” у четвер, відмовившись від одного з найпочесніших заходів у Вашингтоні та підкресливши складну політику, з якою стикається її країна, охоплена війною.

Про це пише The Washington Post.

За словами чиновників, знайомих з планами, планувалося посадити першу леді Джилл Байден поруч із Зеленською та Юлією Навальною, вдовою російського опозиціонера Олексія Навального, який помер минулого місяця в арктичній в’язниці. І що образ обох жінок, кожна з яких є символом опору російському президенту Владіміру Путіну, стане потужним фоном для виступу президента Байдена на спільному засіданні Конгресу.

Але потенційна присутність Навальної викликала дискомфорт для українців, кажуть люди, знайомі з перебігом дискусій у Києві. Хоча її покійний чоловік широко відомий як ікона боротьби з корупцією, який ризикував своїм життям, щоб протистояти Путіну, спадщина Навального в Україні затьмарена минулими заявами про те, що Крим, який Путін анексував у 2014 році, належав Росії.

Незважаючи на те, що погляди Навального згодом еволюціонували до підтримки міжнародно визнаних кордонів України 1991 року, багато українців вважають, що він не відповідає цілям Києва.

“У той час як на Заході ми завжди думали про нього як про людину, яка хоробро і мужньо боролася проти Путіна, в Україні Навальний сприймається як такий, що відповідає умонастроям російського націоналізму та імперіалізму”, – сказала Аліна Полякова, президент Центру аналізу європейської політики, вашингтонського аналітичного центру.

“Навальний, звичайно, виступав проти повномасштабного вторгнення Росії в Україну, але в 2014 році, коли Росія вперше вторглася в Україну, він дуже сильно відповідав загальній російській думці, яка розглядала Крим як частину історичних земель Росії”, – сказала Полякова.

Представник Білого дому сказав, що рішення Зеленської, ймовірно, пов’язане з “конфліктами в розкладі”, і переадресував подальші питання до офісу Зеленської, який не відповів на запит про коментар.

Чиновник додав, що розташування місць – це деталь, яка буде остаточно узгоджена наприкінці процесу.

Навальна також відмовилася бути присутньою на виступі Байдена, за словами її прес-секретаря, який послався на втому.

“Юлію дійсно запрошували, і вона розглядала можливість поїхати, але я думаю, що всі забувають про обставини, в яких розгорталися події, – сказала прес-секретар Навальної Кіра Ярмиш. “У Юлії два тижні тому помер чоловік. Весь цей час вона була в роз’їздах. Сьогодні перший день, коли вона взагалі вдома. Як і будь-якій людині, їй потрібен час, щоб відновитися, і хоча вона дуже вдячна за запрошення, їй потрібно зараз хоча б трохи прийти до тями”.

Один американський чиновник сказав, що Білий дім, ймовірно, не поінформував Київ про те, що Навальна вирішила не їхати, хоча її присутність була не єдиною проблемою для українців, за словами людей, знайомих із ситуацією, які, як і деякі інші опитані для цього звіту, говорили на умовах анонімності, щоб описати приватні дискусії.

Ще однією проблемою для Києва, який шукає додаткової допомоги від США у сфері безпеки, є те, що його вважають занадто тісно пов’язаним з Байденом. Президент був головним захисником України, але уряд чоловіка Зеленської, президента Володимира Зеленського, намагається уникнути подальшої політизації військових зусиль.

Наразі Україна відчайдушно лобіює серед республіканців Палати представників Конгресу США прохання Байдена про виділення 60 мільярдів доларів допомоги – пакету, проти якого виступає ймовірний кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп. У України закінчується артилерія проти краще оснащених російських військ, і вона починає втрачати стратегічні міста вздовж лінії фронту.

Закликаючи законодавців підтримати фінансування, Україна не хоче образити республіканців, які можуть контролювати Білий дім наступного року в залежності від результатів виборів у листопаді.

“Українці дуже чутливі до нашої внутрішньої політичної динаміки, – сказала Полякова.

Коли Зеленський відвідав Вашингтон у грудні, він доклав чимало зусиль, щоб представити допомогу Україні як двопартійну справу. “Перед ним стояло те саме завдання – намагатися пройти дуже тонку межу, щоб не виглядати надто прихильним до президента Байдена, хоча він, звичайно, підтримував програму Байдена щодо озброєння та оснащення України”, – зазначила вона.

Очікується, що у своєму виступі в четвер Байден закликатиме республіканців у Палаті представників ухвалити рішення про фінансування України “якнайшвидше”, повідомила офіційний представник Білого дому.

Щороку перша леді запрошує низку осіб приєднатися до неї під час промови “Про стан справ у державі”, і президент часто згадує їх у своїй промові, коли висвітлює або просуває певну політику чи сферу питань.

Білий дім не оголошував гостей першої леді на цей рік, окрім Кейт Кокс, жінки з Далласу, яка виїхала за межі Техасу, щоб зробити аборт через майже повну заборону на цю процедуру в штаті. Кокс вирішила зробити аборт після того, як дізналася, що її плід має типово смертельну генетичну хворобу і що виношування вагітності може поставити під загрозу її фертильність у майбутньому.

Минулого року Джилл Байден привезла з собою низку гостей, серед яких була посол України в США Оксана Маркарова. Серед інших гостей був Пол Пелосі, чоловік колишньої спікерки Палати представників Ненсі Пелосі, який пережив Голокост, батько, який втратив доньку від передозування фентанілом, і людина, яка пережила рак.

Законодавці також привозять гостей, і серед тих, хто, як очікується, буде присутній цього року, батьки Евана Гершковича, репортера Wall Street Journal, який був затриманий в Росії. Серед інших – перша людина, народжена за допомогою екстракорпорального запліднення в США, та сім’ї заручників, яких утримують у Секторі Газа.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube