Для литовських фермерів проблемою є не українське зерно, а російське: з 14 березня у Литві зупиняють для перевірки всі поставки зерна з Росії


10:4406.03.2024

Більша частина дешевого українського зернового імпорту була сконцентрована в Польщі, що призвело до часткової блокади фермерів на польсько-литовському кордоні. Тим часом балтійські фермери кажуть, що вони більше стурбовані імпортом російського зерна.

Про це повідомляє українська редакція LRT.lt, передає Інше ТВ.

“Це вражаючі цифри: у 2023 році через Латвію та Литву разом пройшло понад 3 мільйони тонн російського зерна. Загалом минулого року на ринок ЄС було імпортовано 12 мільйонів тонн російського зерна”, – зазначив Аушріс Мачіяускас, голова Асоціації виробників зерна Литви.

За його словами, російське зерно знижує ціни по всьому ЄС, додавши, що росіяни навмисно демпінгують, щоб створити хаос в аграрному секторі. Але Єврокомісія має інструменти, щоб покласти цьому край.

“Існує регламент, який дозволяє ЄС втручатися на ринок у надзвичайних ситуаціях і починати купувати продукти харчування, ціни на які різко падають. У цьому випадку він міг би купувати українське зерно на території України і таким чином стабілізувати ринок”, – сказав Мачіяускас.

За оцінками зернопереробників, минулого року до Литви було імпортовано близько 50 000 тонн українського зерна, що набагато менше, ніж у довоєнний період. Переробники, як і виробники зерна, підкреслюють, що справжньою проблемою є російське зерно.

Латвійський парламент тимчасово заборонив імпорт сільськогосподарської продукції з Росії та Білорусі щонайменше до липня 2025 року. Але навіть цей крок мало що змінив, кажуть переробники.

“Вони нічого не зупинили. Вони надіслали дуже гарний меседж, що зупиняють імпорт до Латвії, але навіть вони не зупинили рух того ж російського зерна до Іспанії. Те ж саме зерно зможе подорожувати на човнах до Іспанії і продаватися в межах ЄС. Якщо товар прямує до третіх країн, то немає ніякої заборони на його транзит через Латвію”, – сказав Кароліс Шимас, президент Асоціації переробників і торговців зерном.

Деякі литовські депутати критикують нерішучість уряду щодо заборони імпорту російського та білоруського зерна.

“Це потрібно було зробити відразу, і я не знаю, чому цього досі не зроблено. У нас є дійсно хороший досвід транзитних перевірок в Калінінграді, і наші прикордонники, наші митники дійсно знають, як з цим боротися”, – сказав депутат Гедрюс Сурпліс з Союзу фермерів і зелених.

Наразі Міністерство сільського господарства вирішило з 14 березня зупинити і перевірити всі поставки зерна з Росії та інших країн з високим ступенем ризику.

“Посилення буде застосовано до всього зерна, що прямує з цих країн. Законодавство все ще узгоджується, тому, природно, компанії та приватні особи, які беруть участь у логістиці, висловлюють свої зауваження, як і належить”, – сказав міністр сільського господарства Кястутіс Навіцкас.

Деякі депутати також пропонують тимчасово заборонити імпорт російської та білоруської сільськогосподарської продукції до Литви. Голова парламентського комітету з питань села Вікторас Пранцкетіс каже, що це має на меті запобігти потраплянню зерна з Росії та Білорусі до Литви та Польщі.

“Якщо ми почнемо робити нормальні кроки, ми допоможемо власному ринку, а також допоможемо полякам. Це загострилося через протести польських фермерів”, – сказав він.

Якщо поправки будуть прийняті Сеймом, заборона діятиме з 15 квітня до 1 липня наступного року.

Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що підтримає заборону на імпорт російського та білоруського зерна до Литви.

Як повідомляло Інше ТВ, Єврокомісія перегляне Угоду між ЄС та Україною про автомобільне перевезення на вимогу польських перевізників



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube