Україна добивається від країн ЄС дозволу на екстрадицію військових злочинців та корупціонерів


15:4605.03.2024

Україна добивається від 10 країн-членів ЄС дозволу на екстрадицію злочинців у країну, включно з підозрюваними в причетності до пвк “вагнер” і обвинуваченими в масштабній корупції. Про це УНН повідомляє із посиланням на The Guardian.

Як пише видання, у вівторок генеральний прокурор України Андрій Костін повідомить міністрам юстиції країн ЄС, присутнім у Брюсселі, що країна розв’язала проблему безпеки та умов утримання ув’язнених, які очікують суду під час війни.

Він відмовився назвати країни-члени ЄС, у яких є побоювання, але відомо, що кілька країн, включно з Францією, Австрією та Фінляндією, нещодавно відмовилися відправити підозрюваних назад в Україну, щоб вони постали перед судом.

З початку війни українські суди винесли близько 700 постанов про екстрадицію, повідомив Костін.

Серед цих запитів – вимога про видачу неонациста Яна Петровського, пов’язаного з групою “вагнера”, обвинуваченого в причетності до тероризму, який, як з’ясувалося, в’їхав до Фінляндії під псевдонімом.

Петровський перебуває під вартою у Фінляндії, але в грудні Верховний суд ухвалив, що його не можна видати, посилаючись на нелюдські умови утримання у в’язниці.

Андрій Костін заявив, що було виявлено 123 000 випадків воєнних злочинів, і тільки 357 поки що передано до суду.

Австрія і Франція також нещодавно відхилили український запит на екстрадицію колишнього глави банку і колишнього члена парламенту та бізнесмена, обвинувачених у розкраданнях.

Читайте: Австрія відмовила в екстрадиції ексголови НБУ Кирила Шевченка – Der Standard



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube