Росія використовує сербського агента для проникнення в органи ЄС, – західна розвідка


12:0805.03.2024

Російська розвідка використовує сербського агента для проникнення в інституції ЄС та поширення прокремлівських тез про вторгнення Росії в Україну, йдеться у повідомленні західних розвідок, з яким ознайомилося видання POLITICO.

Не далі як у жовтні 2023 року громадянин Сербії Новіца Антіч – активний “агент впливу”, який, згідно з документами, свідомо тісно співпрацював з російськими спецслужбами – зустрічався з європейськими чиновниками в Брюсселі, зокрема, з членами Європейського парламенту.

Згідно з прес-релізом і фотографією, що є в розпорядженні POLITICO, серед цих депутатів були німецький депутат від “зелених” Віола фон Крамон-Таубадель, італійський депутат від “соціалістів і демократів” Алессандра Моретті та словацький член консервативної групи Європейської народної партії Владімір Більчик. У повідомленні розвідки немає нічого, що свідчило б про те, що Моретті, Більчик і фон Крамон-Таубадель знали про зв’язки Антіча з ФСБ, коли вони зустрічалися з ним.

Антич, голова Сербської військової профспілки, також зустрівся з представниками профспілок EUROMIL і EPSU, які представляють інтереси військовослужбовців збройних сил і працівників державних служб в Європейському Союзі, відповідно.

Росія використовує сербського агента для проникнення в органи ЄС, - західна розвідка 1
Росія використовує сербського агента для проникнення в органи ЄС, - західна розвідка 3

Згідно із звітом західної розвідки, Антич є активним “агентом впливу” Федеральної служби безпеки Росії, відомої як ФСБ.

Антич тісно співпрацює зі співробітником ФСБ на ім’я В’ячеслав Калінін, громадянин Росії і головний редактор Veteran News, медіа-сайту, що спеціалізується на новинах для ветеранів збройних сил. У розділі “Про нас” на сайті зазначено, що Veteran News є “інформаційним партнером” ФСБ і Міністерства оборони Росії, а також інших силових відомств Росії.

У той час як звіт розвідки висвітлює, зокрема, дії Антича, в ньому зазначається, що Калінін вербував і інших людей, не уточнюючи, скільки і в яких країнах.

Росія використовує Сербію як стартовий майданчик для операцій впливу, спрямованих на послаблення проєвропейських і пронатовських настроїв всередині країни, а також у Європейському Союзі, який залишається вірним прихильником України з моменту повномасштабного вторгнення Росії два роки тому. Антич використовував свою роль керівника військового союзу Сербії для критики президента Александара Вучича та вищого керівництва збройних сил країни.

“Вони використовували кожну можливість для просування російської пропаганди, пов’язаної з війною в Україні”, – йдеться у повідомленні, посилаючись на зустрічі в Сербії та країнах ЄС.

Новина про те, що Антіч проводив зустрічі в Європарламенті, підкреслює вразливість цього органу перед операціями впливу, що підтримуються державою. Раніше цього місяця видання POLITICO повідомило, що шпигунське програмне забезпечення було знайдено на мобільних телефонах двох депутатів Європарламенту, в тому числі колишнього міністра Європи Франції Наталі Луазо, яка очолює підкомітет з питань оборони в Європарламенті.

Калінін запросив Антича до Росії для зустрічі з вищим російським військовим керівництвом у 2019-2020 роках. Спочатку зосередившись на впливі на сербське громадянське суспільство, пара згодом розширила сферу своєї діяльності, включивши до неї європейські профспілкові та ветеранські організації, а в останні місяці – і членів Європейського парламенту.

Антич, відвертий критик збройних сил Сербії, який потрапив у немилість політичного керівництва країни, наразі перебуває під вартою за невизначеними звинуваченнями, повідомляє новинний сайт Balkan Insight.

За даними Balkan Insight, за останні п’ять років Антича двічі звільняли з армії Сербії. За інформацією видання, він оголосив голодування на знак протесту проти свого затримання. Адвокат Антича відмовився уточнити, за якими саме звинуваченнями його затримали.

Нагадаємо, Бельгія депортувала десятки російських “дипломатів” – перетворили посольство в шпигунське кубло



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube