Бельгія депортувала десятки російських “дипломатів” – перетворили посольство в шпигунське кубло


10:3305.03.2024

Бельгія вислала з країни “десятки так званих російських дипломатів”, які “явно були шпигунами” протягом останніх місяців, заявив прем’єр-міністр Олександр Де Кроо (Open VLD) на вихідних.

На запитання франкомовного каналу RTL, чи варто Бельгії побоюватися спроб Росії дестабілізувати демократію, Де Кроо відповів, що ці спроби вже відбуваються, повідомляє The Brussels Times.

“За останні місяці Бельгія депортувала з країни десятки так званих російських дипломатів, – сказав він. “Чи були вони шпигунами? Очевидно, що так”.

За словами де Кроо, Росія атакує Бельгію і в інші способи. “Якщо ми виступаємо проти Росії, ми знаємо, що дуже часто наші веб-сайти стають об’єктами кібератак у наступні години”.

Росія також провела численні дезінформаційні кампанії в Бельгії. “Наприклад, коли відбувалося полювання на Юргена Конінгса [колишнього кадрового військового, який погрожував вірусологам і бельгійському уряду під час пандемії Covid-19 у 2021 році], у наших служб безпеки виникли підозри щодо організованих дезінформаційних кампаній у делікатні моменти”.

У квітні 2023 року дослідження, проведене De Tijd та її європейськими партнерами, показало, що ніде в Європі Росія не має стільки обладнання супутникового зв’язку, яке використовується для передачі чутливої інформації назад до Росії, як на будівлях її посольства в Бельгії.

На даху будівлі посольства в Уккле встановлено щонайменше 17 супутникових тарілок, а також кілька інших антен і засобів зв’язку, які можуть використовуватися як для зв’язку, так і для шпигунства.

Де Кроо також детально зупинився на фінансуванні бельгійської допомоги Україні. “Платить [президент Росії Володимир] Путін. Бельгія насправді знайшла розумне рішення: Росія має заморожені в Бельгії активи на сотні мільярдів доларів, і допомога Україні оплачується за рахунок податків з цих грошей. Таким чином, допомога не фінансується бельгійськими платниками податків”.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube