Трамп програв Гейлі праймеріз в окрузі Колумбія


10:0604.03.2024

Ніккі Гейлі перемогла на республіканських праймеріз в окрузі Колумбія, здобувши свою першу перемогу в кампанії 2024 року.

Про це повідомляє AP.

Її перемога в неділю принаймні тимчасово зупиняє зачистку Дональдом Трампом виборчих перегонів у Республіканській партії, хоча колишній президент, ймовірно, отримає ще кілька сотень делегатів на перегонах у “супервівторок” цього тижня.

Незважаючи на свої попередні поразки, Гейлі заявила, що залишиться в гонці принаймні до кінця цих змагань, хоча вона відмовилася назвати праймеріз, в яких вона була б упевнена, що переможе. Після поразки в рідному штаті Південна Кароліна Гейлі залишилася непохитною в тому, що виборці в наступних штатах заслуговують на альтернативу Трампу, незважаючи на його домінування в кампанії до цього часу.

Агентство Associated Press оголосило Гейлі переможницею в неділю ввечері після того, як офіційні представники Республіканської партії в окрузі Колумбія оприлюднили результати. Вона отримала всі 19 голосів делегатів, що стояли на кону.

“Не дивно, що республіканці, найближчі до дисфункції Вашингтона, відкидають Дональда Трампа і весь його хаос”, – заявила прес-секретар Гейлі Олівія Перес-Кубас, зазначивши, що Гейлі стала першою жінкою, яка перемогла на республіканських праймеріз в історії.

Вашингтон є однією з найбільш демократичних юрисдикцій в країні, в місті зареєстровано лише близько 23 000 республіканців. Демократ Джо Байден виграв округ на загальних виборах 2020 року, отримавши 92% голосів.

Невдовзі після перемоги Гейлі кампанія Трампа опублікувала заяву, в якій саркастично привітала її з тим, що лобісти та інсайдери округу Колумбія, які хочуть захистити невдалий статус-кво, назвали її “королевою болота”.

У п’ятницю Гейлі провела мітинг у столиці країни, після чого повернулася до Північної Кароліни та низки штатів, де у вівторок відбудуться праймеріз. Вона пожартувала з більш ніж 100 прихильниками в бальному залі готелю: “Хто каже, що в окрузі Колумбія немає республіканців, давайте”.

“Ми намагаємося доторкнутися до кожної руки, до якої можемо, і поговорити з кожною людиною”, – сказала Гейлі.

Коли вона виголошувала свою стандартну передвиборчу промову, критикуючи Трампа за зростання федерального дефіциту, один з учасників мітингу вигукнув: “Він не може перемогти на загальних виборах. Це божевілля”. Це викликало згоду з боку Гейлі, яка стверджує, що вона може відмовити Байдену у другому терміні, а Трампу – ні.

Проводячи кампанію як затятий консерватор, Гейлі, як правило, мала кращі результати серед більш поміркованих і незалежних виборців.

Четверо з 10 прихильників Гейлі на праймеріз Республіканської партії в Південній Кароліні назвали себе поміркованими, порівняно з 15% прихильників Трампа, згідно з даними AP VoteCast, опитуванням понад 2400 виборців, які брали участь у праймеріз Республіканської партії в Південній Кароліні, проведеним для AP NORC при Чиказькому університеті. З іншого боку, 8 з 10 прихильників Трампа визначили себе як консерваторів, порівняно з приблизно половиною прихильників Гейлі.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube