Китай закликав ядерні країни до переговорів про ненапад


10:4429.02.2024

Держави з найбільшими ядерними арсеналами повинні провести переговори про укладення договору про незастосування ядерної зброї першими один проти одного або зробити політичну заяву з цього приводу, заявив департамент контролю над озброєннями Міністерства закордонних справ Китаю.

Про це повідомляє Reuters.

Генеральний директор департаменту Сунь Сяобо закликав ядерні держави виконати свої “особливі і пріоритетні обов’язки” щодо ядерного роззброєння згідно з рішенням Конференції ООН з роззброєння, яка має на меті запобігти ядерній війні, повідомило в середу офіційне інформаційне агентство Сіньхуа.

Під час щотижневої зустрічі форуму в Женеві в понеділок Сунь заявив, що цей орган повинен визначити дорожню карту або графік розробки міжнародного правового документа, який би захистив неядерні держави від загрози ядерної зброї.
“Держави, що володіють ядерною зброєю, повинні провести переговори і укласти договір про незастосування ядерної зброї першими один проти одного або зробити політичну заяву з цього приводу”, – сказав Сун.

Китай та Індія наразі є єдиними двома ядерними державами, які офіційно дотримуються політики незастосування ядерної зброї першими. Росія і США мають найбільші ядерні арсенали у світі.
Сунь також закликав до універсального, недискримінаційного, нерозповсюджувального порядку експортного контролю для вирішення глобальних викликів безпеці та сприяння більшому дотриманню вимог у галузі біохімії для підтримки авторитету системи договору про контроль над озброєннями.

За його словами, форум ООН з питань роззброєння повинен також реагувати на нові науково-технічні виклики, такі як штучний інтелект, космічний простір і кіберпростір.
Сунь описав ситуацію з міжнародною стратегічною безпекою як таку, що стикається з новими викликами, і що країни з найсильнішою військовою потугою неодноразово “порушували договори” для того, щоб “шукати власної абсолютної переваги”.

Нагадаємо також: Чому західні чиновники безсилі перед Путіним? Чого вони хочуть від опозиції? І як усі домовлятимуться після війни?



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube