Іракська Хезболла заявила про припинення нападів на війська США в регіоні


08:5031.01.2024

30 січня іракське збройне угруповання “Катаїб Хезболла”, яке підтримується Іраном, оголосило про призупинення всіх своїх військових операцій проти американських військ у регіоні.

Про це повідомляє Reuters.

Пов’язане з Іраном іракське збройне угруповання “Катаїб Хезболла” оголосило у вівторок про призупинення нападів на американські війська в регіоні, щоб запобігти “збентеженню” іракського уряду, заявили в угрупованні.
“Оголошуючи про призупинення військових і силових операцій проти окупаційних сил, щоб не поставити іракський уряд у незручне становище, ми продовжимо захищати наших людей в Газі іншими способами”, – заявив генеральний секретар Катаїб Хезболла Абу Хусейн аль-Хамідаві в своїй заяві.

Троє американських військовослужбовців загинули в неділю в результаті атаки безпілотника поблизу йордансько-сирійського кордону, який, за словами Пентагону, мав “сліди” Катаїб Хезболли, хоча остаточної оцінки ще не було зроблено.
Представник Пентагону відмовився коментувати заяву групи, додавши: “Дії говорять голосніше, ніж слова”.
США пообіцяли відповісти на напад.
Пов’язані з Іраном угруповання, відомі під загальною назвою “Вісь опору”, здійснюють напади на ізраїльські та американські об’єкти з Лівану, Ємену, Іраку та Сирії, відколи їхній палестинський союзник ХАМАС та Ізраїль розпочали війну 7 жовтня.

Катаїб Хезболла є найпотужнішою фракцією Ісламського опору в Іраку, парасолькової групи жорстких шиїтських збройних угруповань, які взяли на себе відповідальність за понад 150 нападів на американські сили в Іраку та Сирії з моменту початку війни в Газі.
США відповіли смертоносними ударами в циклі ескалації насильства, яке, за словами іракських офіційних осіб, загрожує звести нанівець прогрес на шляху до стабілізації країни після десятиліть конфлікту.

Рішення Катаїба Хезболли було прийнято після кількох днів інтенсивних зусиль прем’єр-міністра Іраку, спрямованих на запобігання нової ескалації після нападу на Йорданію, заявив його радник із закордонних справ Фархад Алаадін.
“Прем’єр-міністр Мохаммед Шиа Ас-Судані протягом останніх кількох днів наполегливо працював, взаємодіючи з усіма відповідними сторонами в Іраку і за його межами, – сказав Алаадін в інтерв’ю. – Всі сторони повинні підтримати зусилля, спрямовані на запобігання ескалації”.

У своїй заяві “Катаїб Хезболла” також заявила про розбіжності з союзниками щодо своїх нападів, особливо виділивши Іран.
У заяві сказано, що партнери по “Вісі Опору” “часто заперечують проти тиску і ескалації проти американських окупаційних сил в Іраку і Сирії”, – йдеться в заяві.
Іран заперечує свою причетність до нападів іракських угруповань.

Заснована після вторгнення до Іраку під проводом США у 2003 році, “Катаїб Хезболла” є одним з елітних іракських збройних угруповань, найбільш близьких до Ірану.
За словами західних і іракських офіційних осіб, уряд Іраку підтримують партії і збройні угруповання, близькі до Ірану, але не безпосередньо ті, що обстрілюють американські війська, як це стверджують західні та іракські офіційні особи.
Багдад засудив ці напади і заявив, що регіональна ескалація триватиме доти, доки триватиме війна в Газі.

Нагадаємо: Трое військових США загинули, більше 30 поранені внаслідок атаки безпілотника на військову базу на Близькому Сході



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube