Трое військових США загинули, більше 30 поранені внаслідок атаки безпілотника на військову базу на Близькому Сході


07:1129.01.2024

У ніч на 28 січня 2024 року невелика американська військова база Tower 22, розташована на перетині ліній державних кордонів Йорданії, Сирії та Іраку, зазнала удару безпілотним апаратом.

Як наслідок, загинуло троє військовослужбовців США й понад 30 були поранені, розповідає CNN з посиланням на інформацію від офіційних осіб.

“Це стало першим випадком, коли представники американського війська загинули від ворожого вогню на Близькому Сході відтоді як почалася війна у Газі”, – зазначається у повідомленні.

“Ми відповімо”, – заявив президент Джо Байден, виступаючи в неділю в Південній Кароліні.

Вбивство трьох американців на вишці 22 в Йорданії біля кордону з Сирією є значною ескалацією і без того нестабільної ситуації на Близькому Сході. Офіційні особи заявили, що безпілотник прибув з Сирії. Наразі ще не встановлено, яке саме угруповання несе за це відповідальність.

Центральне командування США підтвердило в неділю в своїй заяві, що троє військовослужбовців загинули і щонайменше 34 отримали поранення в результаті односторонньої атаки безпілотника, який “впав на базу на північному сході Йорданії”. Вісім поранених військовослужбовців були евакуйовані для отримання медичної допомоги вищого рівня, повідомили в ЦЕНТКОМ.

Очікується, що кількість поранених зростатиме, оскільки військовослужбовці звертаються за медичною допомогою з симптомами, схожими на черепно-мозкові травми, заявили два американських чиновника.

Байден пообіцяв у неділю притягнути винних у нападі “до відповідальності”, заявивши, що, хоча факти все ще збираються, “ми знаємо, що він був здійснений радикальними підтримуваними Іраном бойовими угрупованнями, що діють в Сирії та Іраку”.

“Я хочу зазначити, що вчора ввечері у нас був важкий день на Близькому Сході. Ми втратили трьох хоробрих людей під час нападу на одну з наших баз”, – сказав Байден на завершення свого виступу.

Станом на п’ятницю відбулося понад 158 атак на американські і коаліційні сили в Іраку і Сирії, хоча офіційні особи називають постійний залп дронів, ракет і снарядів безуспішним, оскільки вони часто не завдавали серйозних поранень і не руйнували інфраструктуру.

Незрозуміло, чому системи ППО не змогли перехопити безпілотник, який, схоже, став першою відомою атакою на Башту 22 з моменту початку атак на американські і коаліційні сили 17 жовтня. Американські війська на аванпості перебувають там в рамках місії з надання консультативної допомоги Йорданії.

Пізніше в неділю ЦЕНТКОМ заявив, що “на базі дислоковано близько 350 військовослужбовців сухопутних і військово-повітряних сил США, які виконують низку ключових допоміжних функцій, в тому числі надають підтримку коаліції для остаточної поразки ІДІЛ”.

США здійснили кілька дій у відповідь проти підтримуваних Іраном угруповань в Іраку і Сирії.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube