Матеріал Bloomberg про “готовність Путіна до перемовин” – інформаційна пустушка, – Фесенко (ВІДЕО)


16:1627.01.2024

25 січня агентство Bloomberg опублікувало анонімний матеріал, у якому стверджується, що Путін намагається встановити, чи готові США до переговорів про припинення війни в Україні. Нібито диктатор посилає через посередників якісь сигнали про свою готовність обговорювати майбутні умови безпеки. Однак цю публікацію варто сприймати скептично. Інформаційно це — пустушка.

Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ сьогодні, 27 січня, озвучив політолог Володимир Фесенко.

“Дуже висока ймовірність того, що жодних сигналів немає взагалі. Немає жодних фактологічних підтверджень, крім цієї публікації, яка сприймається вкрай скептично”, — зазначив політолог.

Перше, на що звернув увагу Фесенко, стаття — анонімна.

“Коли ми оцінюємо ту чи іншу публікацію, часто оцінюємо і автора, і його позицію, симпатії, антипатії, наскільки він спроможний, професіонал, наскільки великі й достовірні його зв’язки, джерела. Після цього оцінюємо і саму публікацію, перевіряємо факти, які наведені в ній. Тут анонімний автор, незрозуміло, хто це написав і, відповідно, навіщо”, — пояснив Фесенко.

Друге — посилання йде на два російські джерела, близькі до Кремля. А це теж викликає сумніви, адже конкретики майже немає, продовжив політолог.

За його словами, одна з небагатьох більш-менш конкретних деталей, наведених публікацією, полягає в тому, що нібито Росія готова погодитися на членство України в НАТО в обмін на те, що Україна визнає свої окуповані території частиною Росії.

“Прессекретар Путіна Пєсков уже спростував цю інформацію, і серйозні фахівці одразу ж почали сумніватися в цьому. Адже одна з цілей війни, офіційно і публічно заявлених Путіним ще до вторгнення, не допустити членства України в НАТО”, — акцентував Фесенко.

Він нагадав, що за два місяці до російського вторгнення, наприкінці грудня 2021-го року, Росія публічно висунула ультиматум НАТО і США.

“Один із пунктів цього ультиматуму, щоб США і НАТО офіційно відмовилися від того, що Україна коли-небудь стане членом Альянсу. І тут раптом такі зміни. Усе це викликає крайній сумнів”, — сказав політолог.

На його думку, ця публікація з’явилася не тому, що саме Путін посилає такі сигнали, як це сприйняв багато хто.

“Це вже скоріше ігри свідомості тих західних журналістів, політиків, експертів, які хочуть якнайшвидшого закінчення війни і приймають за сигнали Путіна будь-яку, навіть мало достовірну інформацію. А ось ці джерела, так звані, могли ретранслювати не позицію Путіна, а ймовірніше вести гру спецслужб”, — сказав гість ефіру.

Це вже не перша така публікація. Була схожа за змістом про те, що нібито Росія хоче мирних переговорів. Також була публікація у виданні The New York Times і низка інших, нагадав політолог.

“Цілком можливо, і так думають багато експертів на Заході, що російські спецслужби, а не Путін, розсилають подібну інформацію через анонімні джерела, щоб розслабити Захід, збудити ілюзії про те, що можливі мирні переговори, але треба припинити підтримку України. Ось тоді переговори швидко почнуться, і можна буде досягти миру. Гра в тому, щоб Захід припинив підтримку України. У цьому може бути мета гри саме російських спецслужб”, — пояснив Фесенко.

Друга версія, за його словами, це те, що всі джерела могли заявляти про свою власну позицію і свої відчуття, що нібито Путін може на це погодитися.

“Частина російських еліт хоче закінчення війни. Вони втомилися і хочуть знову примиритися із Заходом. А західні журналісти сприйняли особисту приватну позицію цих людей за сигнали Путіна, тобто банальний зіпсований телефон. Таке теж часто буває, коли інформація передається неофіційно і через анонімні джерела. Тому всерйоз цю публікацію сприймати вкрай важко. Інформаційно — це пустушка. Це вже не перший такий матеріал, який фактологічно ніяк не підтверджується, ба більше, спростований прессекретарем Путіна”, — резюмував Фесенко.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube