Уряд Фінляндії скорочує підтримку інших країн, втім, допомога Україні продовжується


22:4320.01.2024

Протягом каденції нового фінського уряду будуть поступово припинені програми в Афганістані, Кенії, Мозамбіку та М’янмі, між тим співробітництво буде зосереджено на Україні.

Про заявив міністр зовнішньої торгівлі та розвитку Фінляндії Вілле Тавіо на пресконференції, передає Служба новин Yle.

За словами міністра зовнішньої торгівлі та розвитку Фінляндії Вілле Тавіо, економічна ситуація в Фінляндії означає, що скорочення повинні відбуватися скрізь, в тому числі і в сфері співробітництва в цілях розвитку, що на практиці означає підтримку інших країн.

Відповідно до урядової програми, уряд скоротить понад 1 мільярд євро (1030 мільйонів євро) з фондів співробітництва в цілях розвитку.

Найбільші скорочення будуть зроблені у сфері співпраці та регіонального розвитку. Протягом каденції уряду будуть поступово припинені програми в Афганістані, Кенії, Мозамбіку та М’янмі.

Згортання програм в Афганістані та М’янмі міністр пояснив тим, що Фінляндія не співпрацює з урядами цих країн.

За словами Тавіо, на це рішення, серед іншого, вплинули геополітичні міркування.

Економія також буде досягнута у гуманітарній допомозі, кредитах та інвестиціях на розвиток.

Понад 500 млн євро буде урізано з країнового та регіонального співробітництва в період з 2024 по 2028 рік. Фінансування багатостороннього співробітництва зменшиться на 160 млн євро. Гуманітарна допомога буде урізана на 130 млн євро, а кредити та інвестиції на розвиток щорічно скорочуватимуться на 60 млн євро.

Ілмарі Налбантоглу, представник групи фінських організацій розвитку Fingo, сказав Yle, що рішення, наприклад, по Афганістану виглядає виправданим: з режимом Талібану важко співпрацювати. Однак у випадку з Мозамбіком і Кенією, за словами Налбантоглу, аргументація є хибною. У Кенії, наприклад, діяльність Фінляндії була зосереджена на зниженні рівня насильства щодо жінок і дівчат.

– Нам сумно бачити, що Фінляндія скорочує допомогу саме тим країнам, які найбільше потребують співпраці та допомоги у сфері розвитку. Ці країни або самі є дуже вразливими, або, як Кенія, несуть на собі тягар біженців з інших країн, – заявив з приводу рішення уряду виконавчий віце-президент організації Фінської церковної допомоги KUA (Kirkon Ulkomaanapu) Ікалі Карвінен у прес-релізі.

За словами міністра Вілле Тавіо, Фінляндія зосередить свою співпрацю у сфері розвитку в цей період на країнах-партнерах, які є важливими для неї, і будуватиме з ними більш стратегічні відносини.

Україна, безумовно, є найбільшим партнером Фінляндії з розвитку в цьому парламентському скликанні. Україна отримуватиме 58 млн євро на рік у рамках спеціальної допомоги, тобто 232 млн євро за весь період роботи уряду. Ці гроші будуть використані, серед іншого, для надання гуманітарної допомоги Україні.

Міжурядова співпраця також продовжуватиметься в Ефіопії, Непалі, Сомалі та Танзанії.

У Палестині співпраця буде продовжуватися в залежності від контексту.

– Важливо, щоб допомога Фінляндії надходила саме тим, хто її потребує, – сказав Тавіо. Як повідомляло Інше ТВ, Фінляндія розробила законопроект, щоб запобігти експорту компонентів боєприпасів до рф



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube