Вино у бункері, ходячий труп та людина-бульдог: опубліковано уривок з книги американського журналіста про Зеленського у перший рік повномасштабної війни з Росією


07:3306.01.2024

Американський журналіст Саймон Шустер пише, що провів перший рік великого вторгнення Росії з Володимиром Зеленським.

Він описує перші тижні в президентському бункері та зміни, які відбулися за цей рік з колишнім коміком, який вимушено став лідером країни у війні. При чому зміни ці не завжди на краще, вважає автор.

Уривок з книги Шустера “Шоумен: посеред вторгнення, яке потрясло світ і зробило Володимира Зеленського лідером”, опублікувало британське видання The Telegraph, пише ВВС Україна.

На початку війни команда Зеленського дозволила журналісту бути поряд з першими особами в найважчий час вторгнення – в бункері офісу президента на вулиці Банковій 11.

Згодом журналіст багато спілкувався із соратниками Зеленського, їздив з ним разом до звільненого Херсона восени 2022-го.

Він пригадує моменти побуту, спогади соратників українського президента, публікує елементи інтерв’ю та постійно порівнює Зеленського часів війни із Зеленським-коміком, який п’ять років тому вирішив податися у велику політику.

Початок війни та Гостомель

Відповідно до тексту, Володимир Зеленський до останньої хвилини не вірив у велике вторгнення Росії, про яке його багато місяців попереджали західні партнери. Напередодні його дружина і діти вдома готували домашнє завдання до школи та дивилися телевізор.

Як пізніше згадувала Олена Зеленська, вона, як і більшість українців, прокинулася на світанку 24 лютого 2022 року від вибухів. На цей момент її чоловік вже не спав і був вбраний в офіційний костюм. “Почалося”, – начебто сказав він.

“Емоційно він був як струна на гітарі, — згадувала вона пізніше, але додає, що не бачила того ранку страху. – Він був повністю зібраний, зосереджений”.

Одним з тих, хто доповідав Зеленському про вторгнення, був нині покійний міністр внутрішніх справ Денис Монастирський. Коли президент спитав, який напрямок атаки обрав Кремль, міністр відповів: “Усі”.

“Відбийте їх”, – сказав Зеленський.

Шустер відзначає хоробрість Зеленського і роздратування від численних пропозицій західних партнерів втекти з країни.

“Це просто погані манери”, – начебто обурювався він. Натомість український президент будь-яку розмову намагався обернути на те, щоб попросити зброї для України.

Як і попереджали американські спецслужби раніше, росіяни спробували захопити аеродром в Гостомелі, щоб висадити там десант і захопити Київ.

“Тоді Зеленського не переконали, – пригадує Шустер. – Але ЦРУ виявилося правим… А українці не мали достатньо сил, щоб захистити аеропорт”.

Під час боїв за Гостомель помічники Зеленського пригадували, що ніколи не бачили його в такому гніві, він начебто вимагав “не щадити нікого” та “використовувати всю доступну зброю, щоб знищити там все російське”.

“Живий труп” та життя на консервах, вині й шоколаді

Журналіст пише, що найважчими для Зеленського, який з командою перемістився в підземний бункер, були ночі.

“Його ліжко такої ширини, що на ньому ледве можна було перевертатися, а телефонні дзвінки практично не припинялися”, – пише Шустер.

Відповідно до матеріалу, спершу ніхто не піддавався відчаю, але зрештою всі були виснаженими.

“Їжі було небагато. На зустрічах роздавали солодощі, а на загальній кухні були м’ясні консерви з черствим хлібом. Один міністр сказав мені, що він цілими днями жив на шоколаді”, – йдеться в тексті.

Обличчя Зеленського пожовкло, пригадує журналіст, а одна з працівниць пригадувала, що президент став нагадувати “ходячий труп”.

“Жива людина не може так виглядати”, — казала вона.

Одного ранку, коли президент привітався, вона навіть не змогла відповісти: “Я ніколи не бачила людину в такому стані”.

Зрештою життя в бункері певним чином впорядкувалося, йдеться в тексті.

“Іноді все здавалося майже нормальним, попри сирени повітряної тривоги. Ми жартували, пили каву, але це був також час виснаження та страху”, – пригадує журналіст.

Налагодили гаряче харчування для президента і персоналу, президент повернувся до занять спортом – в бункері з’явилися гантелі, спеціальна лава для вправ та стіл для настільного тенісу. Зеленського мало хто міг перемогти, пригадує журналіст.

“Зеленський і його команда зберігали запас алкоголю навіть після того, як уряд заборонив його продаж, і він (президент – Ред.) іноді наливав вино помічникам, які приєднувалися до нього за трапезою”, – йдеться в тексті.

Іноді в бункері дивилися фільми, в основному голлівудські. Зеленський більше не міг дивитися радянських комедій.

“Бульдог, що прямує у бій”

Шустер пригадує, що мав зустріч із Зеленським на 55-й день війни, коли росіян вже відкинули від Києва. На той момент, пише журналіст, навіть старі товариші, які раніше неформально називали президента “Володя”, перейшли на офіційне “Володимире Олександровичу”.

Зеленський також став більше уваги приділяти власним політичним інтересам. Тоді ж, за спостереженнями журналіста, почав проявлятися конфлікт між Зеленським та головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним, який стрімко набирав популярність на тлі воєнних перемог.

Загалом за перший рік вторгнення характер Зеленського змінився разюче, вважає журналіст.

Мовляв, на початку своєї політичної кар’єри, під час президентських виборів 2019 року Зеленський здавався “наївним чарівником, який готується потрапити у світ циніків, олігархів і бандитів, що вважали його легкою жертвою”.

“Найбільші зміни відбулися в перші місяці російського вторгнення. Упертий, впевнений, мстивий, неполітичний, сміливий аж до безрозсудності та безжалісності до тих, хто стояв на його шляху, він направляв гнів і стійкість свого народу та цілеспрямовано висловлював це світові”, – пише Шустер.

І додає, що понад 20 років досвіду в шоубізнесі зробили Зеленського “настільки ефективним у цій війні”.

Відповідно до тексту, друзі та старі колеги Зеленського в особистих розмовах визнають, що “відчувають шок від нього нового”.

Вже під час поїздки президента України до США взимку 2022-го Шустер зазначає, що український президент став більше нагадувати “бульдога, що прямує у бій”.

З тексту випливає, що навесні 2022 року Володимир Зеленський, як і більшість українців, не вірив, що війна затягнеться на роки.

“Думаєте, війна не закінчиться через рік?” – начебто спитав президент журналіста, який розповів Зеленському, що планує у своїй книзі про нього зафіксувати саме перший рік війни.

“Війна ще і близько не закінчилася. Але людина в центрі неї завершила своє перетворення на лідера часів війни”, – підсумовує Шустер.

Як повідомляло Інше ТВ, “VZ. Портрет на тлі нації”. Биков опублікував книгу про Зеленського. Що в ній, і як її сприйняли там і тут (ФОТО)



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube