Вихід там, де вхід. Чому Путін в цю війну вирішив не чіпати Західну Україну


22:0410.12.2023

Відомий в наукових колах світу український професор Гарварду Сергій Плохій в інтерв’ю NV звернув увагу на те, що в Росія не планувала інтеграцію Львова у 2014 році, хоча така інтеграція була у російських планах 1914 та 1945 років.

«З 2014 року є спроби Путіна підкорити собі цілу Україну. Але якщо це не вдається, то тоді, фактично, інтегрувати Східну і Центральну Україну. Але не Галичину, не інтегрувати Західну Україну. Віддати її Польщі і ще кудись. Чому? Та сама війна УПА, хоча вона в коротшій перспективі була програна, але вона залишила в російській історичній пам’яті зарубку і травму. Що це дуже дороге задоволення. І також, що вони не ми — західні українці не росіяни», — сказав Плохій в інтерв’ю NV.

Історик зауважив, що росіяни вважають, що краще триматись подалі від західних українців, бо вони ччинитимуть спротив.

«Це говорить про те, що сьогодні альтернативи військовій поразці (Росії у війні проти України — ред.) немає, але в історичній перспективі оформлена ідентичність стає таким запобіжником», — підсумував він.

У листопаді 2023 року історик та професор Українського католицького університету Ярослав Грицак в інтерв’ю Radio NV розповів, що Володимир Путін збирався розділити Україну на три частини.

За його словами, російськомовні південно-східні регіони російський диктатор планував анексувати як Новоросію, захід України його не цікавив, бо він вважав ці території токсичними, а з решти території України Путін хотів створити аграрну маріонеткову державу.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube